C
Carralo
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Dzień dobry. Od dłuższego czasu nurtuje mnie moja sprawa z obywatelstwem niemieckim. Urodziłam się na terenie Niemiec w 1994 roku. Otrzymałam wtedy obywatelstwo niemieckie. W 1998 zostałam z Niemiec wymeldowana i otrzymałam obywatelstwo polskie. Nigdy nie zrzekłam się obywatelstwa niemieckiego. Przez jakiś czas posiadałam dwa paszporty. Jednak ten niemiecki od dawna jest już nie ważny. Moja mama posiadała status przesiedleńca, który utraciła w chwili wyprowadzki do Polski. Mój ojciec otrzymał obywatelstwo niemieckie po dziadku. Jednakże aktualnie również nie posiada niemieckich papierów. Kiedy wyjeżdżał z Niemiec w urzędzie zapytano się go gdzie będzie przebywał, ojciec nie wiedział, więc urzędniczka wymeldowała go z konkretnego adresu, ale z państwa nie. Ponoć figuruje jako bezdomny. Nie wiem czy to w ogóle prawnie jest możliwe. Stąd moje pytanie czy moje niemieckie obywatelstwo wciąż jest ważne i czy mogę się ubiegać o niemiecki paszport? Czytałam, że dzieci posiadające dwa obywatelstwa między 18 a 23 rokiem życia muszą zrzec się jednego. Ja w tym roku skończę 23 lata i chciałabym posiadać podwójne obywatelstwo, gdyż nie wiem gdzie widzę swoją przyszłość. A może ja już dawno straciłam obywatelstwo niemieckie skoro przez ten cały okres czasu nie byłam zameldowana na terenie Niemiec?
Z dokumentów posiadam wyłącznie niemiecki akt urodzenia. Reszta dokumentów gdzieś przepadła. Czy nawet w przypadku unieważnienia niemieckiego obywatelstwa mam prawo ubiegać się o nie ponownie?
Z dokumentów posiadam wyłącznie niemiecki akt urodzenia. Reszta dokumentów gdzieś przepadła. Czy nawet w przypadku unieważnienia niemieckiego obywatelstwa mam prawo ubiegać się o nie ponownie?