urodzone dziecko za grania

• Autor wątku Autor wątku falafala
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

falafala

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
hej,
nie znalazłam odpowiedniego działu i odpowiedniego forum, i chce wiedzieć jak to prawnie wygląda.

Z mężem wyjechaliśmy na wcześniejsze wakacje , i wg. obliczeń wyszło że w 9 miesiącu ciąży będę w polsce.., lecz pech stał się że urodziłam za granicą.
Dziecie zdrowe. Dostałam tylko papierki o dacie urodzin , mąż podał tylko jakie imię ono nosi.
Ostatnio się dowiedziałam że aby dziecko otrzymało automatycznie obywatelstwo (nasze) , muszę do wojewody/konsulatu zanieść tzw. metrykę urodzin ( ten papierek).
Aktualnie , czy jest jakiś wyznaczony termin oddania tego papierka?(nie dałam tego papierka 3 miesiące blisko).
Czy jest jakaś za to kara? (pytam się bo ostatnio koleżanka coś o tym wspominała , że należy coś zanieść ,ale w jakim terminie).

Dziękuję.

wystarczy w Polsce umiejscowić akt urodzenia zagraniczny w USC ,,na jego podstawie zostanie wydany Polski akt ,,ktory bedzie potrzebny do wyrobienia paszportu dziecku..pierwszy paszport Polski(tymczasowy) jezeli chcecie wyrobic za granica, do tego wystarczy akt zagraniczny..Ja tak umiejscowiłam jakies 2 lata po urodzeniu syna,,,obywatelstwo ma podwojne

Dziecko nabywa obywatelstwo polskie przez urodzenie z rodziców, z których co najmniej jeden posiada obywatelstwo polskie. Bez znaczenia jest czy dziecko urodziło się na terytorium Polski, czy za granicą. Bez znaczenia jest również, który z rodziców (ojciec czy matka) posiada obywatelstwo polskie.

Dziecko zawsze nabywa obywatelstwo polskie, jeśli oboje rodzice posiadają obywatelstwo polskie.Jednakże rodzice mogą wybrać dla dziecka obywatelstwo państwa obcego, którego obywatelem jest jedno z rodziców, jeżeli według prawa tego państwa dziecko nabywa jego obywatelstwo. W takim przypadku rodzice powinni złożyć oświadczenie o wyborze obywatelstwa w ciągu 3 miesięcy od dnia urodzenia się dziecka. Oświadczenie składa się przed wojewodą, właściwym ze względu na miejsce zamieszkania – w przypadku osób zamieszkałych w Polsce. Osoby zamieszkałe za granicą składają oświadczenie przed konsulem Rzeczypospolitej Polskiej.

MIGRANT.INFO.PL / Obywatelstwo / Nabycie obywatelstwa / Dziecko obywatela polskiego i cudzoziemca

na kazdej stronie Ambasady Polskiej znajdziesz info,,obojetenie jakiego kraju

Dzial Paszportowy

Dziecie uruodzone za granica,
czyli jeżeli nie ma ono paszportu.... to ono nie wróci ze mną....?!?!?!?!?!?!?!?!?!?

Gdzie mam się zgłosić jeżeli jestem za granicą ? , do konsulatu? czy gdzie? , by wydano poszport pociesze? i jak długo na niego czekać? , też do 2 miesięcy? , jak tak , to kompletnie nie na renke......

Dziecie uruodzone za granica,
czyli jeżeli nie ma ono paszportu.... to ono nie wróci ze mną....?!?!?!?!?!?!?!?!?!?

No a niby jak?

wejdz na strone Ambasady polskiej w kraju jakim jestes i sprawdz informacje konsularne

pierwszy paszport tymczasowy dostaniesz na powrot do kraju od reki na miejscu

Informacje paszportowe

Paszporty tymczasowe z okresem ważności do 12 miesięcy konsul wydaje obywatelom polskim przebywającym za granicą na powrót do miejsca stałego pobytu lub w nagłych przypadkach związanych z chorobą lub pogrzebem członka rodziny, albo obywatelom, którzy oczekują na wydanie paszportu oraz małoletnim, którzy nie ukończyli 5 lat.

Ostatnia edycja:
Podłączę się pod temat.

Jestem w ciąży, przebywam za granicą i mam tutaj zamiar urodzić. Jeszcze mąż jest w Polsce. Czy w Polsce również należy złożyć akt urodzenia dziecka do USC? Do czasu urodzenia zapewne będziemy już po rozwodzie. Dziecko jest jego, ale go nie chce /jasno dał do zrozumienia, że mam usunąć ciążę/ co jest również powodem rozwodu.

Powrót