Urywek sam w sobie niestanowiący utworu

• Autor wątku Autor wątku Concern
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Concern

Użytkownik
Odpowiedzi
267
Cytując część utworu powinniśmy to oznaczyć.
Co w przypadku urywków z utworów, jednak takich które same w sobie nie stanowiłyby utworu (brak im ustawowych cech utworu)?

Czytaj dokładnie pierwszą część zdania w Art. 29..

Właśnie tego nie rozumiem. Tj. urywek wiersza, książki - będzie stanowił urywek, utwór. Załóżmy, że ten post jest utworem. Jeżeli ktoś by zacytował z niego: "Właśnie tego nie rozumiem.(...)" to, mimo że jest to urywek utworu, sam w sobie nie stanowiłby przedmiotu prawa autorskiego.
Więc ktoś cytując używając, gdzieś tego zwrotu ("Właśnie tego nie rozumiem.(...)") zwrotu - nie musiałby raczej tego oznaczać?

Prawo cytatu ma zastosowanie wyłącznie w samoistnych utworach, każde inne korzystanie z cudzego utworu wymaga odpowiedniej zgody. Przeczytaj ze zrozumieniem przyklejony poradnik.

Zakładamy tutaj użycie takiego urywku w samoistnym utworze tj. urywku nie będącego unikatowym etc.

Concern napisał:
Zakładamy tutaj ...
Teoretyczne rozważania to w dziale Kazusy

Każdy fragment, urywek utworu podlega ochronie prawnoautorskiej tak jak cały utwór - to cytat.

Ostatnia edycja:
To nie jest kazus. Zadałem pytanie o wykorzystanie przykładowego urywku (czy to w ogóle jest przedmiot prawa autorskiego jeżeli nie jest unikatowy a pochodzi z utworu) a dostałem informację, że cytować można w samoistnym utworze. ;)

Niemniej poza samoistnym utworem - na forum, jeżeli wpis nie byłby utworem - nie mogę na poparcie tezy lub w celu zapytania się o konkretny cytat - go zacytować?

Concern napisał:
... - na forum, jeżeli wpis nie byłby utworem - ...
Przeczytaj swoje pytanie z zastanów się nad jego sprzecznością.

Nie widzę sprzeczności. Więc może żeby to usystematyzować bo finalnie zrobiły się 2 pytania ;):
1 pytanie) Używam (lub cytuję) sformułowanie z utworu, które jednak nie jest w żaden sposób samo w sobie twórcze, unikatowe. Czy wtedy to trzeba jakoś oznaczyć? Szczególnie też w przypadku, kiedy sam stworzę utwór, który niezamierzenie okazuje się bardzo podobny do innego (tę samą rzecz może wiele osób wymyślić).
2 pytanie) Art. 29 mówi o zastosowaniu w utworze. Jednak czy jeżeli założyłbym temat/wpis na tym forum, gdzie zapytałbym się czy mogę użyć dany cytat (i bym zacytował) w danej okoliczności lub umieścił cytat w stopce to czy takie zacytowanie nie w samoistnym utworze byłoby naruszenie prawa autorskiego.

Ostatnia edycja:
Concern napisał:
Nie widzę sprzeczności. ...
To znaczy, że kompletnie nie rozumiesz zagadnienia.

1. Odpowiedź już padła.
2. Zastanów się czego dotyczy prawo autorskie.

1. Czyli nawet najmniejsze słowo zaczerpnięte powinno być oznaczone?
2. Cytat wydaje się jednak być urywkiem utworu.

Zastanów się co to cytat.

Przytoczony fragment czyjegoś utworu?

Jest to trochę niezrozumiałe. Jeżeli na forum wkleję screenshot w celu polemiki lub zacytuję jakiś fragment w tymże celu - nie używam wtedy cytatu w samoistnym utworze.

Wypowiedzi na forum traktowane są jako swego rodzaju swobodna rozmowa, która nie podlega ochronie prawnoautorskiej. Zasady cytowania stosuje się z powodów merytorycznych.

Nie chodzi mi o rozpowszechnianie utworów z forum, a o cytowanie na forum.
Na forum wklejam, cytuję utwór spoza forum. Jest to wtedy rozpowszechnione bo to w końcu internet. Jednak jeżeli rozmowa na forum czy stopka nie podlega ochronie prawnoautorskie (czyli nie jest to utwór) to chyba stosowanie art. 29 jest ograniczone?

Concern napisał:
... to chyba stosowanie art. 29 jest ograniczone?
Nie, wynika z logiki i merytoryczności wypowiedzi a brak wskazania, że to cytat będzie przywłaszczeniem autorstwa.
Jest to uznawane odstępstwo od użycia w samoistnym utworze, tak jak w każdej innej rozmowie, nawet rozpowszechnionej, powołujesz się lub odnosisz się do cudzej wypowiedzi.

Ostatnia edycja:
Rozumiem teraz. Właśnie o to mi chodziło, że art. 29 mówi o utworze, a odstępstwo to jednak odstępstwo, o którego istnieniu nie wiedziałem. To także jest w innych swobodnych rozmowach, wywiadach, wypowiedziach, ale np. nagranych na żywo do telewizji?
A cytat w stopce (tak jak Pan ma u siebie)?

Jeżeli mógłbym dla zobrazowania kwestii pierwszego pytania posłużyć się także zacytowaną przez Pana wypowiedzią: chodzi mi o to, że gdyby ktoś zacytował dla przykładu pierwsze 5 słów z tej wypowiedzi, to musiałby to oznaczyć?

Napisałem też post związany oznaczaniem twórcy wywiadu i autora wypowiedzi. Rozumiem, że najwłaściwsza forma jest taka jak Pan to zrobił u siebie w stopce - autor wypowiedzi osobno, a redaktor podany wraz ze źródłem (jeżeli tak to tamten temat myślę, że można zamknąć)?

Concern napisał:
... A cytat w stopce (tak jak Pan ma u siebie)? ...
Na zasadzie sentencji a jej wiarygodność poparta jest źródłem.

Dziękuję za odpowiedź. Na czym to polega, jeżeli mogę spytać?

Co do reszty moich pytań z ostatniego wpisu - mogę rozumieć, że odpowiedzi są twierdzące?

Powrót