Urząd Pracy a umowa

• Autor wątku Autor wątku katka39
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

katka39

Użytkownik
Odpowiedzi
256
9.03.2016 miałam zgłosić się do Urzędu Pracy jednak nie pojechałam, ponieważ podjęłam pracę. Osoba z księgowości u pracodawcy wysłała skan mojej umowy do osoby zajmującej się osobami bezrobotnymi zgłaszając mnie jako osobę, która podjęła pracę. Jednak Urząd Pracy wszczął w stosunku do mnie postępowanie w sprawie niestawienia się w wyznaczonym terminie. Czy Urząd może mi coś zrobić skoro legalnie podjęłam pracę a pracodawca zgłosił mnie?

Kiedy dokładnie skan umowy został przekazany do PUP? Czy zachowany został obowiązkowy termin 7 dni?

Nie wiem kiedy został wysłany skan. Pracodawca wiedział, że 9 miałam wyznaczony termin wizyty w UP. 9 mieliśmy podpisać umowę i miałam zadzwonić to zgłosić, jednak pracodawca nie przyjechał i zatrudnił mnie 10.03.2016 razem z pozostałymi osobami, które podpisały umowę tego dnia. W tym były jeszcze 2 osoby tez zarejestrowane w UP. Sekretarka, która przygotowała umowę sama zobowiązała się zgłosić przyjęcie mnie do pracy do UP. Szef też powiedział, że mnie zgłoszą sami, żeby nie było problemów. Dzwoniłam dziś i kierowniczka powiedziała mi, że skan umowy został wysłany na nazwisko jednej kobiety z UP. Nie wiem tylko kiedy to było i nie wiem czy termin 7 dni od podpisania do wysłania skanu minął czy nie. Jedyne co to nie pobierałam zasiłku z UP ani innych pieniędzy przez okres zarejestrowania.

Jeśli podjęcie pracy nastąpiło po planowanej wizycie w urzędzie, należało się na nią zgłosić.

Nie zgłosiłam się, ponieważ umowa miała być podpisana 9 marca i miałam mieć wtedy jeszcze czas, żeby telefonicznie zgłosić podjęcie pracy. Pracodawca jednak tego dnia nie dojechał i zanim zadzwonił było już za późno, bo UP u mnie przyjmuje do 15. Umowę podpisaliśmy 10 marca. Dziś dzwoniłam do UP i okazało się, że skan umowy został wysłany do nich 10.03. i oni wiedzą, że podjęłam pracę. Okazało się, że wyrejestrwali mnie już i w przeciągu 2 tyg. dostane decyzję o wyrejestrowaniu z powodu podjęcia pracy.

Powrót