Urząd Pracy a wezwanie ...

• Autor wątku Autor wątku Przemek01234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Przemek01234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam Wszystkich! :)
Mam do Was pytanie, odnośnie wezwania, które dostałem kilka dni temu na stawienie się w Starostwie gdzie ma być zorganizowana giełda pracy.
I teraz moje pytanie brzmi: "Czy mogę odmówić pracy na stanowisku, które mi zaproponują nie tracąc przy tym świadczeń/ubezpieczenia?
Pytam ponieważ, z opinii o tej firmie wynika że jest tam źle, nie wypłacają pieniędzy, traktują ludzi za nic a ja nie widziałbym się na takim stanowisku.
Czy oni mogą mnie zmusić do tego?
Wydaje się to dziwne bo większość osób wolałaby pracować tam gdzie by chciała i szukała ofert pracy na własną rękę...

Dołączam skan dokumentu, który mi przysłali.
Pozdrawiam i czekam na odp. :)

Ty nie dostałeś żadnego skierowania z ofertą pracy. Nie rozumiem więc problemu.

Próbujesz dowiedzieć się co będzie jak nie przyjmiesz oferty pracy z giełdy tak?

Dokładniee tak - ewentualnie jak z tego wybrnąć nie tracąc ubezpieczenia.
Stanowisko jest takie, na które trzeba mieć uprawnienia specjalne (a ja posiadam takie)
Dlatego takie skierowanie dostałem.

Jeżeli posiadasz odpowiednie uprawnienia, Twoja kandydatura jak najbardziej spełnia wymagania. Nie przyjmując oferty zostaniesz wyrejestrowany.

Nie ma innej możliwości.

Jeżeli chodzi o sam zakład - to, że słyszałeś opinie nic nie znaczy. Ofertę przyjmij - jeżeli będzie tak jak opisujesz, na przykład nie będzie wynagrodzenia w terminie, możesz rozwiązać umowę o pracę w trybie Art. 55. Nie bać się, pracodawcy nie gryzą, a Sądy są dla ludzi.

Napiszę może dokładnie o co mi chodzi:
Zgadzam się z Tb, tylko ja nie chce pracować na tym stanowisku tylko jako kierowca nieco "większych" samochodów.
Dosyć niedawno skończyłem specjalne kursy/kwalifikacje, które mnie dużo kosztowały i w tym kierunku chciałbym pracować tyle że muszę jeszcze zrobić dodatkową kategorie na przyczepy/naczepy a chciałbym by to już było zrefundowane z Up. Dziś kontaktowałem się w tej sprawie lecz nie są już przewidziane jakiekolwiek środki na takie kursy. Najwcześniej początek przyszłego roku, dlatego nie opłaca mi się iść na miesiąc do nowej pracy.
Czy mógłbym tym to argumentować?
A jeżeli dobrze pamiętam to trzeba być chyba rok bezrobotnym by móc ubiegać się o środki na pokrycie takich kursów. Czyli z tego wynika że gdybym poszedł na miesiąc/dwa do pracy, i po tym okresie zrezygnował tymczasem rejestrując się znów jako bezrobotny to na początku 2016 r. mógłbym się ubiegać o dofinansowanie takiego kursu ...

No cóż zobaczymy co mi powiedzą.
Wcześniej przed zebraniem mam "odhaczyć się" także spytam się dokładnie i dam znać co z tego wynikło.
Za odpowiedzi dziękuję ;)

Niestety, tak jak napisał thomas_k7
Mezczyzna.gif
nie widzę tutaj możliwości, aby uniknąć wyrejestrowania, jeśli otrzymasz z PUP skierowanie. Masz odpowiednie kwalifikacje, a oferta jest, że się tak wyrażę, "do wzięcia" zatem pierwsze co zrobi PUP, to skieruje Cię do pracy. Na pewno nie będzie Cię "przechowywał" w swoim rejestrze w oczekiwaniu na środki pieniężne w celu sfinansowania Ci dodatkowych kwalifikacji czy uprawnień.
Podsumowując, jeśli odmówisz przyjęcia oferty pracy, która będzie spełniała przesłanki "odpowiedniej pracy" zgodnie z definicją zawartą w ustawie o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (tutaj znajdziesz definicję: http://forumprawne.org/bezrobocie/568274-urzad-pracy-cisnienie-doradcy.html), nie unikniesz pozbawienia statusu osoby bezrobotnej na okres 120, 180 lub 270 dni.
Przemek01234 napisał:
jeżeli dobrze pamiętam to trzeba być chyba rok bezrobotnym by móc ubiegać się o środki na pokrycie takich kursów. Czyli z tego wynika że gdybym poszedł na miesiąc/dwa do pracy, i po tym okresie zrezygnował tymczasem rejestrując się znów jako bezrobotny to na początku 2016 r. mógłbym się ubiegać o dofinansowanie takiego kursu ...
Nie jest to wymóg określony powszechnymi przepisami prawa. O skierowaniu na szkolenie decyduje natomiast: profil pomocy ustalony dla bezrobotnego, możliwe działania aktywizacyjne przewidziane w Indywidualnym Planie Działania ustalonym wspólnie przez PUP i bezrobotnego, wysokość środków finansowych w PUP, częstotliwość korzystania ze wsparcia finansowego PUP przez bezrobotnego... itp.

Ostatnia edycja:
Powrót