Urząd Pracy- cisnienie doradcy

• Autor wątku Autor wątku Przemek78x
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
P

Przemek78x

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam
kilka miesiecy temu skończyl mi sie zasiłek , co rusz chodzę na wizyty do UP bo wyznaczają mi co kilak tyg spotkania i za kazdym razem pytają co zrobilem , gdzie wyslalem cv itp itd,
mam wyzsze wykształcenie i nie ma ofert pracy na moim terytorium z moją profesją.
czy doradca moze mi dac ofertę pracy np do sklepu na kasę czy sprzedawać ubezpieczenia ?? czy nie moze byc poniżej moich kwalifikacji, nie ukrywam ze pojde do pracy ale do zadnego pierwszej propozycji, mam srodki na zycie więc ......sami rozumiecie
i jakie argumenty moge uzyc w rozmowie z nią bo wizyta juz w poniedziałek ?

Przemek78x napisał:
czy doradca moze mi dac ofertę pracy np do sklepu na kasę czy sprzedawać ubezpieczenia ?? czy nie moze byc poniżej moich kwalifikacji
Jak najbardziej, ale oferta musi spełniać przesłanki "odpowiedniej pracy".
Odpowiednia praca oznacza to zatrudnienie lub inną pracę zarobkową, które podlegają ubezpieczeniom społecznym i do wykonywania których bezrobotny ma wystarczające kwalifikacje lub doświadczenie zawodowe lub może je wykonywać po uprzednim szkoleniu albo przygotowaniu zawodowym dorosłych, a stan zdrowia pozwala mu na ich wykonywanie oraz łączny czas dojazdu do miejsca pracy i z powrotem środkami transportu zbiorowego nie przekracza 3 godzin, za wykonywanie których osiąga miesięczne wynagrodzenie brutto, w wysokości co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę w przeliczeniu na pełny wymiar czasu pracy - art. 2 ust. 1 pkt. 16 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.
Przemek78x napisał:
nie ukrywam ze pojde do pracy ale do zadnego pierwszej propozycji, mam srodki na zycie
W takim razie proponuję wyrejestrować się z PUP i nie zawracać głowy doradcy.

sprawa rozwiązana , od jutra zaczynam okres próbny ,
temat do zakmnięcia

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót