Urząd Pracy i status bezrobotnego czy poszukującego pracy?

• Autor wątku Autor wątku sir_ryszard
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
sir_ryszard

sir_ryszard

Użytkownik
Odpowiedzi
79
Witam serdecznie
No właśnie, chciałbym się dowiedzieć coś więcej na temat zarejestrowania się w Urzędzie Pracy. Przeczytałem temat przyklejony i zastanawiam się co teraz. Skończyłem szkołę, przez dwa miesiące będę dostawał jeszcze rentę rodzinną, lecz w międzyczasie szukam również pracy. W październiku, jeżeli uda mi się dostać pracę, mam prawdopodobny zamiar pójścia na studia niestacjonarne (zaoczne). Na razie odezw brak i chcę zarejestrować się w Urzędzie Pracy. Z tego co wyczytałem, problemu do zarejestrowania nie stanowi pójście do szkoły niestacjonarnej, lecz jak to jest w momencie otrzymywania renty? W ogóle na jaki status moja osoba może się zarejestrować, jako bezrobotny, poszukujący pracy, może inne? Zanim wybiorę się do Urzędu Pracy, prosiłbym o jakieś bliższe informacje na temat tego, jak powinienem się zarejestrować, czy w ogóle mogę itd., itp. Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedzi.

Jeżeli renta rodzinna nie przekracza połowy minimalnego wynagrodzenia za pracę czyli 658,50 zł, wtedy będziesz mógł zarejestrować się jako bezrobotny.

No to nie bardzo wkomponowuję się w te ramy, ponieważ dochód jest ponad tysiąc brutto i netto. A da się zarejestrować jako osoba ze statusem poszukująca pracy? Czy w ogóle nie mogę się zarejestrować dopóki nie ustanie świadczenie socjalne?

A czy w momencie, kiedy jakimś cudem nie udałoby mi się podjąć pracy i byłbym między czasie zarejestrowany jako bezrobotny ze statusem poszukującego pracy, mając na swoim koncie jakieś tam przepracowane miesiące na umowy zlecenia, należałoby mi się po jakimś czasie jakieś świadczenie? Czy to tylko osoba, która ma przepracowane lata pracy na umowy o pracę? Nie wiem, więc pytam, chociaż w przyszłym tygodniu powinienem przejechać się do Urzędu Pracy.

Ostatnia edycja:
Powrót