Urząd Pracy rejestracja

• Autor wątku Autor wątku KTP
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KTP

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
WItam,
przepraszam jeśli zły dział lub gdzieś ktoś o to pytał ale nie mogę znaleźć lub nie rozumiem tych przepisów...

Mianowicie...
1. Czy mogę zarejestrować się jako bezrobotny pobierając rentę po śmierci rodzica, 1100 zł? Wiem że musi być poniżej 50% minimalnych zarobków, więc liczy się cała suma czy to że jest to podzielone po 550 na mnie i na drugiego rodzica?
I druga część pytania, wystarczy przedstawić im decyzję do kiedy jest to świadczenie czy jeszcze coś więcej?

2. Jeśli rodzic pobiera od GOPSu pomoc za samotne wychowanie, za dojazd poza miejsce zamieszkania do szkoły to trzeba im to zgłosić przy rejestracji czy mnie to nie dotyczy?

3. Załóżmy że jestem zarejestrowany jako bezrobotny. Czy urząd może zlecić jakieś badania przed szukaniem pracy czy to już zależne od pracodawcy? Nie chodzi mi tu o staż, tylko o normalną pracę.

4. Po zakończeniu szkoły średniej mam prawo do świadczeń zdrowotnych na NFZ do 6 miesięcy za darmo czy źle myślę?

5. Czym poza nazwą różni się status bezrobotnego od poszukującego pracy? Rozumiem że jeśli nie spełniam wymogów to dostaję ten drugi i UP pomaga mi w poszukiwaniu pracy tak jak bezrobotnemu?

Przepraszam jeśli gdzieś o tym było, z góry dziękuje za pomoc, ponieważ nie rozumiem tych przepisów :)
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Czym poza nazwą różni się status bezrobotnego od poszukującego pracy?
Poszukujący pracy to osoba, która "poszukuje pracy".
Bezrobotny ma opłacane składki chorobowe, zdrowotne itd. Może być z prawem lub bez do zasiłku dla bezrobotnych.
Czy mogę zarejestrować się jako bezrobotny pobierając rentę po śmierci rodzica, 1100 zł
Jako poszukujący pracy
Załóżmy że jestem zarejestrowany jako bezrobotny. Czy urząd może zlecić jakieś badania przed szukaniem pracy czy to już zależne od pracodawcy? Nie chodzi mi tu o staż, tylko o normalną pracę
U.P. nie zleca badań lekarskich.
eśli rodzic pobiera od GOPSu pomoc za samotne wychowanie, za dojazd poza miejsce zamieszkania do szkoły to trzeba im to zgłosić przy rejestracji czy mnie to nie dotyczy?
Zgłosić trzeba wszystko bo i tak wyjdzie, a wtedy będą kłopoty.

KTP napisał:
Jeśli rodzic pobiera od GOPSu pomoc za samotne wychowanie, za dojazd poza miejsce zamieszkania do szkoły to trzeba im to zgłosić przy rejestracji czy mnie to nie dotyczy?
basia112 napisał:
Zgłosić trzeba wszystko bo i tak wyjdzie, a wtedy będą kłopoty.
"Im" to znaczy komu? PUP czy GOPS?
PUP nie musi Pani w ogóle zgłaszać, że rodzic pobiera jakiekolwiek świadczenie z opieki zdrowotnej, jeśli nie ma to wpływu na Pani status na rynku pracy.

Ostatnia edycja:
Znalazłem decyzję ze ZUSu, i mam tam napisane:
"Renta podlega podziałowi na 2 części - po 550zł
Część renty dla 1 osoby wynosi 550zł
Podstawę opodatkowania... stanowi 550zł"

Czyli to znaczy że na pewno nie spełniam tego wymogu <50% minimalnej kwoty? Tę drugą część rodzica też w to wliczają? Jeśli tak to dla mnie jest to bez sensu :)

Powrót