urząd pracy , umowa zlecenie

• Autor wątku Autor wątku olgiercik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olgiercik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, mam pewien problem. Jestem zarejestrowana w PUP , nie pobieram żadnego zasiłku, posiadam jedynie ubezpieczenie. Podjęłam pracę w Inpoście - umowa zlecenie. Problem w tym, że umowę dostałam dopiero teraz a jest ona od 4 stycznia do 31 stycznia. Chcę się wyrejestrować z PUP i dzwoniłam dziś do urzędu, pani powiedziała żebym po prostu napisała prośbę o wykreślenie i podała datę z umowy. Jednak mam pewne wątpliwości czy jeżeli podam datę 4 stycznia to będę miała problemy? Nie wiedziałam, że o fakcie podjęcia pracy musze poinformować w ciągu 7 dni nawet jeżeli jeszcze nie otrzymałam umowy. Stąd moje pytanie czy będą jakieś konsekwencje finansowe?

Proszę zrobić tak jak Pani doradzono w PUP. Żadna kara Pani nie grozi.

Konsekwencji finansowych nie będzie żadnych, proszę dostarczyć jak najszybciej umowę, aby mogli panią wyrejestrować z ewidencji. Generalnie i tak to PUP musi zapłacić za Panią składkę zdrowotną za styczeń więc nie będą mieli nawet żadnej dodatkowej pracy z tytułu korekty. Proszę iść śmiało, na pewno nie będzie żadnych konsekwencji.

czyli nie "przyczepią się" , że podjęłam pracę 4.01 i jeszcze tego nie zgłosiłam?

Proszę iść śmiało. Nie gwarantuję, że urzędniczka nie będzie marudziła, ale przecież to tylko człowiek :-). Termin 7 dni wynika z przepisów ustawy, ale nie przewiduje ona żadnych konsekwencji za opóźnienie. Proszę iść i będzie to miała Pani z głowy.

koled napisał:
Termin 7 dni wynika z przepisów ustawy, ale nie przewiduje ona żadnych konsekwencji za opóźnienie. Proszę iść i będzie to miała Pani z głowy.
O ile dotychczas PIP Panią nie "przyłapał" to proszę jak najszybciej zgłosić podjęcie pracy bez obawy konsekwencji z PUP.
Na przyszłość należy pamiętać, że na zgłoszenie podjęcia pracy jest termin 7 dni.

Kosssz napisał:
O ile dotychczas PIP Panią nie "przyłapał" to proszę jak najszybciej zgłosić podjęcie pracy bez obawy konsekwencji z PUP.
Na przyszłość należy pamiętać, że na zgłoszenie podjęcia pracy jest termin 7 dni.

nikt mnie nie "przyłapał" chciałam to załatwić wcześniej jednak czekałam na umowę żeby nie zrobili mnie w konia. jutro wysyłam z rana polecony do urzędu z informacją, że od 4.01 podjęłam pracę. mam nadzieję , że nie dostanę tej słynnej kary 500zł. do tej pory miałam obawy jednak teraz kiedy doradziła mi kompetentna osoba wysyłam bez obaw.

Proszę załączyć do listu kserokopię umowy zlecenie

Powrót