Urząd pracy - zasiłek

• Autor wątku Autor wątku Ms.Who
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Ms.Who

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,

1. Pracowałam na pół etatu w firmie X przez okres od 01.10.2012 do 11.05.2013 na umowę o pracę. Zarabiałam (według umowy) 950zł brutto + po 3 msc pracy = 950zł + premie w różnych wysokościach.
Wszystkie składki były opłacane.

Obecnie jestem zarejestrowana jako osoba bezrobotna w UP. Będąc tam, zostałam poinformowana, że nie przysługuje mi zasiłek dla bezrobotnych, ponieważ nie mogą sumować mi się miesiące z okresu, kiedy pracowałam na pół etatu, bo nie zarabiałam wtedy najniższej krajowej.
Chciałam zapytać, czy nie zostałam wprowadzona w błąd.

Poza okresem kiedy pracowałam na pół etatu przepracowałam łącznie 6msc na umowę o pracę i 3msc na umowę zlecenie, które (dowiedziałam się tak od Pani w urzędzie) doliczałoby mi się do zasiłku, bo były odprowadzane składki.

2. Czy mogę odmówić propozycji stażu z UP, jeżeli zostanie mi on zaproponowany? Jeżeli już zgodzę się na staż, to i tak muszę stawić się u pracodawcy, aby zweryfikować czy się nadaję/czy zechce mnie przyjąć, czy już poprzez moją zgodę w UP mogą mnie tam od razu wysłać?

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam

Prawo do zasiłku posiada bezrobotny zarejestrowany we właściwym powiatowym urzędzie pracy, jeśli nie ma dla niego propozycji odpowiedniej pracy, propozycji stażu, przygotowania zawodowego dorosłych, szkolenia, prac interwencyjnych lub robót publicznych oraz w okresie 18 miesięcy poprzedzających dzień zarejestrowania, łącznie przez okres co najmniej 12 miesięcy m.in.:
1) był zatrudniony i osiągał wynagrodzenie w kwocie co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę, od którego istnieje obowiązek opłacania składki na Fundusz Pracy
2) lub świadczył usługi na podstawie umowy zlecenia a podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne i Fundusz Pracy stanowiła kwota co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę w przeliczeniu na okres pełnego miesiąca.
Podsumowując: nie masz prawa do zasiłku.

W przypadku stażu: pracodawca ma możliwość wystąpienia do PUP o staż dla wskazanej przez Niego osoby (jeśli sama poszukasz sobie pracodawcy, który będzie chętny wystąpić dla Ciebie o staż w PUP) lub zgłasza się do konkursu z wnioskiem o stażystę. Po otrzymaniu informacji zwrotnej z PUP o pozytywnym rozpatrzeniu wniosku i liczbie przyznanych wolnych miejsc na staż pracodawca zazwyczaj przyjmuje do pewnego dnia CV osób zainteresowanych a później spotyka się z wybranymi kandydatami żeby wybrać osobę, która wg Niego będzie najlepiej wywiązywała się z powierzonych obowiązków.
Ja np. odmówiłem przyjęcia stażu jako opiekun w autobusie przy dowozie dzieci do szkół tłumacząc się że nie będę brał odpowiedzialności za zdrowie i życie dzieci skoro nie mam przygotowania pedagogicznego. Nie poniosłem z tego tytułu żadnych konsekwencji a miesiąc później sam sobie znalazłem staż w sekretariacie szkoły.

To w takim razie czemu w innym urzędzie pracy dowiedziałam się, że 2 lata przepracowane na 1/2 etatu na umowę o pracę dają możliwość otrzymania zasiłku, bo liczone to jest jako cały rok przepracowany na pełny etat. Oprócz Pani w II Urzędzie słyszałam też tego typu informację od dwojga moich znajomych. Dlatego chciałam wiedzieć z której strony jestem wprowadzana w błąd.

Jeżeli chodzi o odmowy przyjęcia stażu to wszędzie są rozbieżne informacje - jeśli zrezygnuję ze stażu z takich powodów jak - brak odpowiedniego doświadczenia/brak kwalifikacji to mnie wywalą na 120dni z urzędu. Natomiast sporo osób mówi, że konsekwencji nie ma.
Z tego co się zdążyłam zorientować to to chyba zależy nie tyle od UP co od pojedynczych ludzi w nim pracujących. Jeśli odmówię, to ktoś kto pracuje w urzędzie "za karę" - może mi uprzykrzyć życie i zgłosi że odmówiłam pracy, to skreślają mnie z listy osób bezrobotnych, natomiast osoba, której mój argument o braku doświadczenia wystarczy - po prostu przyjmie moją odmowę i jej nie zgłosi.

Przyznanie prawa do zasiłku reguluje art. 71 ustawy o promocji zatrudnienia. Pani problem polega na tym, że decyzję wydaje PUP w którym jest Pani zarejestrowana. W każdej decyzji z PUP znajduje się pouczenie o przysługującym odwołaniu - terminach, sposobie itp. Najlepiej jest chwycić do ręki decyzję i zobaczyć na jaki art. ustawy PUP się powołuje odmawiając Pani zasiłku.
Skoro otrzymuje Pani rozbieżne informacje z dwóch PUP to proszę zapytać o podstawę prawną informacji z II UP i na podstawie art. wskazanego przez Nich złożyć odwołanie do swojego PUP. Ja podobnie od wielu znajomych słyszałem informacje o pracy na 1/2 etatu przez 2 lata itd. jednak nie znalazłem odpowiedniego art. na potwierdzenie tych informacji.
Właściwie etat nie ma znaczenia jeśli otrzymuje Pani wynagrodzenie na poziomie przynajmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę. Może Pani np. pracować na 1/2 etatu i zarabiać 2000 zł brutto. W takiej sytuacji są odprowadzane składki na FP i zasiłek będzie przysługiwał.

Jeśli chodzi o odmowę przyjęcia stażu to w ustawie mowa jest o "odmowie bez uzasadnionej przyczyny przyjęcia propozycji" i w gestii pracownika PUP leży co uzna za uzasadnioną przyczynę. Natomiast brak doświadczenia nie jest uzasadnioną przyczyną skoro staż jest przewidziany dla osób nie mających doświadczenia w pracy. Brak kwalifikacji a brak doświadczenia to różne rzeczy. W razie wydania decyzji o skreśleniu z listy bezrobotnych też przysługuje odwołanie.

Ostatnia edycja:
Ms.Who napisał:
2 lata przepracowane na 1/2 etatu na umowę o pracę dają możliwość otrzymania zasiłku, bo liczone to jest jako cały rok przepracowany na pełny etat.
Nieprawda.Warunkiem podstawowym jest przepracowanie 12 m-cy w ostatnich 18 miesiącach z wynagrodzeniem nie mniejszym niż minimalne wynagrodzenie, od którego odprowadzane były składki na Fundusz Pracy.

Powrót