Urzad pracy zwolnienia stze skierowania kilka pytan

• Autor wątku Autor wątku damian515
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

damian515

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Jako ze jestem tutaj nowy witam wszytskich serdecznie.
Jestem zarejestrowany w urzedzie pracy a jako ze chyba sie nie spodobałem pani do której chodze sie odchaczac poprostu ów pani robi wszytko by chyba mnie wywalic z urzedu pracy wiec chciałbym poznac dokładnie swoje prawa bo wiadomo ze nieznajomosc prawa szkodzi a wiec do rzeczy
Miałem zwolnienie chorobowe od 2.03.2016 do 9.03.2016 a 10.03.2016 byłem sie odchaczyc dostałem skierowanie do pracy poszedłem ale pracodawca nie chciał mnie przyjac z braku kwalifikacji oddałem kartke termin ochaczenia ustalony na 7.04.2016 gdzie dostałem skierowanie na tzw giełde pracy która ma byc 14.04 i teraz mam pytanie czy jezeli jutro 11.04 ide do lekarza i doatałbym zwolnienie a raczej dostane bo mam powod do jego wystawienia to czy majac np zwolnienei od 11 do 18.04 nie musze isc na ta giełde pracy tylko wsytarczy ze zaniosa zwolnienie czy beda jakies konsekwencje wynikajace ze sie nie zglosiełem na giełde pracy mimo zwolnienia ?????
Drugie pyt
słyszałem ze nie mozna chorowac ciagiem 90dni a przerwa miedzy zwolnieniami musi wynosic wiecej niz 30 dni bo inaczej dni na zwolnieniu sie dodaja. Wiec czy to stare zwonienie 2.03-9.03 i teraz to co zapewne dostane 11-18.04 to czy one sie dodadza czy tamto stare sie anuluje i nie sumuja sie te zwolnienia ???
Trzecie pyt
Czy jezeli dostane skierowanie na staz do pracy i bym zachorował chodzi mi o zwolnienie to czy chorujac na jedna chorobe nazwijmy ja XYZ przez 90 dni to moge po tych 90 dniach dalej miec zwolnienie ze stazu na inna chorobe nazwijmy ja YXX czy nie moge bo musze miec 30dni przerwy ??? podkreslam chodzi mi o 2 typy choroby oznaczane na zwolnieniu symbolami a nie 1 typ choroby??
uprzedzam przed docinkami jestem osoba chorowita z przewlekłymi chorobami i zwolnienia naleza mi sie jak psu zupa nie jest to jakies kombinatorstwo itp
Pytam dlatego bo jak mowie pani w up jest strasznie "upierdliwa" a chce znac soje prawa i wiedziec co moge a czego nie
prosze o wyrozumiałosc i szybką odp
pozdrawiam

damian515 napisał:
dostałem skierowanie na tzw giełde pracy która ma byc 14.04 i teraz mam pytanie czy jezeli jutro 11.04 ide do lekarza i doatałbym zwolnienie a raczej dostane bo mam powod do jego wystawienia to czy majac np zwolnienei od 11 do 18.04 nie musze isc na ta giełde pracy tylko wsytarczy ze zaniosa zwolnienie czy beda jakies konsekwencje wynikajace ze sie nie zglosiełem na giełde pracy mimo zwolnienia ?????
Jeśli w dniu kiedy odbędzie się giełda pracy będzie Pan miał orzeczoną przez lekarza niezdolność do pracy (potwierdzoną zwolnieniem - druk ZUS ZLA), to nawet nie może Pan się na nią stawić. Zwolnienie lekarskie należy dostarczyć w terminie 7 dni od jego wystawienia. Jeśli zachowa Pan ten termin, żadnych konsekwencji nie będzie.
damian515 napisał:
słyszałem ze nie mozna chorowac ciagiem 90dni a przerwa miedzy zwolnieniami musi wynosic wiecej niz 30 dni bo inaczej dni na zwolnieniu sie dodaja.
Choroby się nie wybiera i żaden przepis prawa nie zakazuje nikomu chorować. Natomiast osoba zarejestrowana jako osoba bezrobotna (czyli zdolna i gotowa do podjęcia pracy) w przypadku pozostawania niezdolnym do pracy przez nieprzerwany okres 90 dni z mocy ustawy o promocji zatrudnienie i instytucjach rynku pracy traci status osoby bezrobotnej z 91 dniem niezdolności do pracy. W przypadku kiedy przerwy pomiędzy kolejnymi zwolnieniami lekarskimi trwają krócej niż 30 dni dni niezdolności do pracy są sumowane i pomimo przerw w zwolnieniach lekarskich z 91 dniem niezdolności do pracy także następuje utrata statusu bezrobotnego.
damian515 napisał:
Czy jezeli dostane skierowanie na staz do pracy i bym zachorował chodzi mi o zwolnienie to czy chorujac na jedna chorobe nazwijmy ja XYZ przez 90 dni to moge po tych 90 dniach dalej miec zwolnienie ze stazu na inna chorobe nazwijmy ja YXX czy nie moge bo musze miec 30dni przerwy ??? podkreslam chodzi mi o 2 typy choroby oznaczane na zwolnieniu symbolami a nie 1 typ choroby??
Powtarzam, nikt nikomu nie zakazuje chorować. Natomiast dla osoby bezrobotnej, czyli teoretycznie zdolnej i gotowej do podjęcia pracy (niezależnie od tego czy jest na stażu czy nie) ustawodawca nie przewiduje przechowywania w ewidencji osób bezrobotnych powyżej 90 dni. Tym samym osoba chora może zachować status osoby bezrobotnej może przez 90 dni, niezależnie od rodzaju/kodu choroby.
damian515 napisał:
uprzedzam przed docinkami jestem osoba chorowita z przewlekłymi chorobami i zwolnienia naleza mi sie jak psu zupa nie jest to jakies kombinatorstwo itp Pytam dlatego bo jak mowie pani w up jest strasznie "upierdliwa" a chce znac soje prawa i wiedziec co moge a czego nie
Skoro lekarz orzeknie, że Pana stan zdrowia kwalifikuje się do objęcia zwolnieniem lekarskim, to nikt nie będzie z tym dyskutował. Czy po dniu rejestracji w PUP jako osoba bezrobotna stan Pana zdrowia się pogorszył, czy też był taki sam?

W mojej opinii Pani niekoniecznie jest "upierdliwa"....tylko dostrzega oczywistą nieprawidłowość: osoba przewlekle chora i często niezdolna do pracy rejestruje się w PUP jednocześnie deklarując się jako osoba zdolna i gotowa podjąć pracę w każdej chwili. Coś tu jest nie tak...

Ostatnia edycja:
Ja rozumiem ze kazdy wykonuje swoja prace i musi sie trzymac wymagan i innych ale jak nazwac pania która daje skierowanie do pracy w której pracodawca wymaga kursu badz doswiadczenia czy tez znajomosci branzy a ja ów doswiaczenia kursów czy znajomosci branzy budowlanej nie mam a pracodawca sie patrzy jak na za przeproszeniem idiote po co panu to dali jak pan sie nie zna nie nadaje.
Co do zwolnienia to miałem tylko ten jeden tydzien a w pub jestem od 1.5 roku prawie wiec chyba nie wiele.
Mozesz mi jeszcze powiedziec ile trwaja staze 3 czy 6 miesiecy i kto o tym decyduje czy pracodawca czy pub czy moze ja mam wybór czy krótszy czy duzszy okres ??
Słyszałem ze po stazu pracodawca ma mnie zatrudnic na połowe czasu na umowe jak trwał staz 6 miesiecy to musi zatrudnic na 3 jako pracodawce czy moge po stazu zrezygnowac z pracy czy nie i jakie sa konsekwencje ????
Mam jeszcze pytanie czy jesli straciłbym status bezrobotnego a mama jest zarejestrowana w KRUS to czy na okres np 120dni moge sie ubezpieczyc w KRUS jako domownik i opłacic składke a potem wyjsc z KRUS i ponownie sie zarejestrowac jako bezrobotny czy nie bede sie mogł wyrejestrowac z KRUS juz ??

damian515 napisał:
Ja rozumiem ze kazdy wykonuje swoja prace i musi sie trzymac wymagan i innych ale jak nazwac pania która daje skierowanie do pracy w której pracodawca wymaga kursu badz doswiadczenia czy tez znajomosci branzy a ja ów doswiaczenia kursów czy znajomosci branzy budowlanej nie mam a pracodawca sie patrzy jak na za przeproszeniem idiote po co panu to dali jak pan sie nie zna nie nadaje.
Najwidoczniej pracodawca o swoich wymaganiach nie poinformował PUP w złożonej ofercie pracy. Inaczej nie otrzymał by Pan skierowania na rozmowę kwalifikacyjną.
damian515 napisał:
Mozesz mi jeszcze powiedziec ile trwaja staze 3 czy 6 miesiecy i kto o tym decyduje czy pracodawca czy pub czy moze ja mam wybór czy krótszy czy duzszy okres ??
Staże trwają od 3 do 6 miesięcy (dla osób powyżej 30 roku życia) i od 3 do 12 miesięcy (dla osób do 30 roku życia). O dokładnym okresie trwania stażu decyduje PUP w oparciu o wiek uczestnika i wysokość środków finansowych.
damian515 napisał:
Słyszałem ze po stazu pracodawca ma mnie zatrudnic na połowe czasu na umowe jak trwał staz 6 miesiecy to musi zatrudnic na 3 jako pracodawce czy moge po stazu zrezygnowac z pracy czy nie i jakie sa konsekwencje ????
Wymagany okres zatrudnienia po stażu kształtuje dany PUP, także nie jestem w stanie odpowiedzieć na Pana pytanie. Co się zaś tyczy rezygnacji z pracy po stażu, to wszystko zależy od powodu rezygnacji... Jeśli odmowa podjęcia pracy nie jest uzasadniona to następuje utrata statusu na 120, 180 lub 270 dni.

Zapytam jeszcze w imieniu kolezanki
A mianowicie dostała ona skierowanie na staz 6 miesiecy do pracy swojej poprzedniej
Znaczy pracowała kiedys w tej samej pracy z której zwolniła sie z powodów osobistych przez kierownika a teraz ma tam odbywac staż teraz jakos ma zaczc staz i tutaj pytanie jest po złamaniu nogi i czy jesli podejmie a podjac musi chodz nie chce
To czy jezeli podpisze papiery od stazu pojdzie na jeden dzien i jesli potem bedzie miała zwolnienie na 90 dni to czy
1 dostanie pieniadze za staz za kazdy miesiac bedac na zwolnienu ???
2 czy po wiecej jak 90 dniach bycia na zwolnieniu wypisza ja jaka bezrobotna a ona przerwie straz to czy musi oddawac pieniadze te co bedzie pobierac ze stazu bedac na zwolnieniu czy nie ???? i tylko straci ubezpieczenie zdrowotne i ststus bezrobotnego ????

damian515 napisał:
czy jezeli podpisze papiery od stazu pojdzie na jeden dzien i jesli potem bedzie miała zwolnienie na 90 dni to czy 1 dostanie pieniadze za staz za kazdy miesiac bedac na zwolnienu ???
Tak, pod warunkiem, że wcześniej staż nie zostanie przerwany (z Urzędu lub na wniosek organizatora) z uwagi na brak możliwości realizacji założonego przez 6 miesięcy harmonogramu.
damian515 napisał:
czy po wiecej jak 90 dniach bycia na zwolnieniu wypisza ja jaka bezrobotna a ona przerwie straz to czy musi oddawac pieniadze te co bedzie pobierac ze stazu bedac na zwolnieniu czy nie ????
Nie.
damian515 napisał:
i tylko straci ubezpieczenie zdrowotne i ststus bezrobotnego ????
Tak.

A co jesli bedzie na ciagłym zwolnieniu lekarskim 90dni a staz zostanmie przerwany przez pracodawce lub urzad to jakie beda dla mniej konsekwencje wyciagane ???

damian515 napisał:
A co jesli bedzie na ciagłym zwolnieniu lekarskim 90dni a staz zostanmie przerwany przez pracodawce lub urzad to jakie beda dla mniej konsekwencje wyciagane ???
Przestanie otrzymywać świadczenie pieniężne w postaci stypendium. Utrata statusu bezrobotnego nastąpi dopiero po upływie 90 dni.

Rozumiem a czy dowiedziałbym sie po jakim czasie moga ja wywalic z tego stazu po miesiacu choroby czy np 2 tygodnia ??
A odpowie mi ktos na to pytanie wyzej co pisałem o KRUS ??

Powrót