Urząd Pracy

• Autor wątku Autor wątku kluzi15
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kluzi15

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam ! Potrzebuje pomocy ! Zostałem wyrejestrowany z urzędu pracy. Powód nie stawiłem się w terminie (25lutego) . Myślałem , że termin jest 25 marca . Rozumiem, że to żadne wytłumaczenie. Decyzja o utracie statusu bezrobotnego jeszcze nie przyszła. Problem jest tego rodzaju, ponieważ zapisałem się na pewien kurs a niestety wymagany jest status bezrobotnego. Zastanawiam się teraz jak odzyskac status bezrobotnego. Nie wiem za bardzo na co się powołac czy na wyjazd po za miejsce zamieszkania , choroba albo nie wiem ciężka sytuacja materialna (brak funduszy na autobus) albo opieka nad kimś z rodziny . Bardzo bym prosił o pomoc.

A więc tak: zaczekaj aż zostanie przesłana ci decyzja o utracie statusu, wtedy w ciągu 14 dni będziesz miał czas na złożenie odwołania. W uzasadnieniu odwołania opisz dokładnie swoją sytuację łącznie ze szkoleniem, o którym piszesz (wskazane byłoby załączenie zaświadczenie o zakwalifikowaniu na kurs i dokumenty poświadczające, że jego odbycie uwarunkowane jest statusem bezrobotnego). Postaraj się składając odwołanie spotkać się z kierownictwem urzędu (dyrektorem, kierownikiem... osobą wydającą decyzje w imieniu starosty) i po prostu porozmawiaj przedstawiając, że pozbawienie statusu zamyka ci drogę do szkolenia, które ma na celu podnieść twoje kwalifikacje i stać się bardziej atrakcyjnym na rynku pracy.
Gwarancji oczywiście ci nie daję, że takie działania się powiodą, bo jak słusznie zauważyłeś zapomnienie nie jest tu żadnym usprawiedliwieniem, ale w świetle tego kursu być może PUP spojrzy przychylnym okiem. Próbuj.

Powrót