Urząd pracy ..

• Autor wątku Autor wątku anovii
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anovii

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam
jestem zarejestrowana jako osoba bezrobotna w UP.do tej pory naprawdę szukałam pracy,ale teraz opiekuje sie chorym psychicznie ojcem,trzeba byc przy nim 24 na dobę.. jest jak małe dziecko. W związku tym moje pytanie.

Czy bedąc zarejestrowana w UP przysługuje mi ubezp.zdrowotne choć już nie chcę,a raczej nie mogę podjąć pracy? czy mogą mnie wyrejestrować?

Przysługuje. Z chwilą rejestracji w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna uzyskujesz status bezrobotnego i jesteś ubezpieczona zdrowotnie przez ów urząd. Prawo do niego posiadasz przez cały okres pozostawania w rejestrze osób bezrobotnych.

Status bezrobotnego utraci Pani w skutek samodzielnego wyrejestrowania się z urzędu, bądź niewywiązywania się z obowiązków nałożonych na Panią przez urząd - przy karcie rejestracyjnej otrzymuje Pani również kartę informacyjną o prawach i obowiązkach bezrobotnego.

Ostatnia edycja:
To prawda, przy czym czymś innym jest status osoby bezrobotnej a czym innym osoba poszukująca pracy, która wszak tez w rejestrach PUP występuje.Należy miec to na uwadze.

W przypadku odmowy podjecia zatrudnienia przedstawionego przez PUP utraci pani status osoby bezrobotnej na okres czasu odpowiadający kolejnej odmowie.
Przepis prawny:
3)odmówił bez uzasadnionej przyczyny przyjęcia propozycji odpowiedniej pracy lub innej formy pomocy określonej w ustawie lub poddania się badaniom lekarskim lub psychologicznym, mającym na celu ustalenie zdolności do pracy lub udziału w innej formie pomocy określonej w ustawie; pozbawienie statusu bezrobotnego następuje od dnia odmowy na okres:
a) 120 dni w przypadku pierwszej odmowy,
b) 180 dni w przypadku drugiej odmowy,
c) 270 dni w przypadku trzeciej i każdej kolejnej odmowy

Ostatnia edycja:
Zgadza się - zawinił mój brak precyzyjnej wypowiedzi. Potwierdzam.

nie, odpowiedź była jak najbardziej prawidłowa. Tylko "niewywiązywanie się z obowiązków" rozwinąłem;)

Dzięki:) czyli nawet zaświadczenie lekarskie ze opiekuje się osobą chorą nie pomoże?

anovii napisał:
czyli nawet zaświadczenie lekarskie ze opiekuje się osobą chorą nie pomoże?
Na pewno nie uchroni przed utratą statusu. Skoro jednak Twoja sytuacja się zmieniła i nie możesz w danej chwili podjąć pracy, to rejestracja w PUP mija się z celem.

Ostatnia edycja:
co za chore prawo. to co mam być nieubezpieczona zdrowotnie tylko temu ze mam przymus opiekowania się ojcem.

Wcale nie chore. PUP to nie ubezpieczyciel, tylko instytucja, która ma za zadanie aktywizację tych, którzy chcą i mogą podjąć pracę. Ubezpieczenie zdrowotne z tego tytułu, to pomoc dla szukających pracy.
Jeśli w danej chwili ustała Twoja zdolność do pracy, to po pomoc w zakresie ubezpieczenia zdrowotnego zgłoś się do ośrodka pomocy społecznej.

Ostatnia edycja:
Proszę też pamiętać,że przysługuje pani "urlop" w wymiarze 10 dni rocznie, bez utraty statusu osoby bezrobotnej (ale bez zasiłku)

Powrót