Urząd Pracy

• Autor wątku Autor wątku huzi89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

huzi89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, moja sytuacja wygląda następująco. Od 1 lipca zostałem zwolniony z pracy, za porozumieniem (umowa zlecenie) gdyż 19 czerwca miałem zabieg w szpitalu w wyniku czego czasowo jestem niezdolny do pracy. Chciał bym się zarejestrować w urzędzie pracy jako bezrobotny.

1.Czy mam mieć jakieś zwolnienie lekarskie ze sobą?
2.Czy w przypadku niezdolności do pracy zostanę zarejestrowany?
3.Kiedy mam iść się zarejestrować aby nie stracić świadczeń zdrowotnych?

Nie możesz się zarejestrować, skoro jesteś niezdolny do pracy.
huzi89 napisał:
Kiedy mam iść się zarejestrować aby nie stracić świadczeń zdrowotnych?
Miałeś odprowadzaną dobrowolną składkę chorobową? Miałeś w ogóle odprowadzane składki?

Ostatnia edycja:
Nie miałem chorobowego, reszta tak.

Czyli 30 dni od ustania tytułu ubezpieczenia (rozwiązania umowy) masz prawo do świadczeń opieki zdrowotnej.

Tylko to nie rozwiązuje mojego problemu jakim będzie brak ubezpieczenia zdrowotnego a co za tym idzie opieki zdrowotnej itd., która będzie potrzebna mi gdyż we wrześniu mam zaplanowany 2 zabieg, więc wychodzi na to że nie będę miał już świadczeń i za zabieg/operację będę musiał zapłacić lub nie zostanie ona przeprowadzona. Ale nie o sprawy medyczne mi tutaj chodzi, tylko o to jak uzyskać status bezrobotnego w mojej sytuacji czyli niezdolności do pracy? oraz czy i jakie zwolnienie lekarskie mam dostarczyć do urzędu pracy?

Żeby zarejestrować się, musisz być gotowy do podjęcia pracy, jaką zaproponuje Ci UP. Ty nie jesteś. Przypominam, że podpisując oświadczenie, że jesteś zdolny do pracy, popełniasz przestępstwo.
Gdybyś zachorował w ciągu bycia bezrobotnym, sytuacja byłaby inna.
UP to nie jest alternatywna ubezpieczalnia.
Możesz sobie wykupić dobrowolne ubezpieczenie w NFZ. Jeśli Cię nie stać- zwróć się o pomoc do MOPS.

Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Powrót