Urząd Pracy

• Autor wątku Autor wątku katarzynaa23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

katarzynaa23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam, ostatnio dostałam ofertę pracy z UP, która bardzo by mi odpowiadała, ponieważ jest zgodna z moim wykształceniem. Jednak jest "drobny" problem, który uniemożliwia mi podjęcie tej pracy. Otóż, ośrodek, w którym miałabym pracować leży na wsi ok. 20- 25 km od miejscowości, w której mieszkam. Do tej wsi nie dojeżdża ani jeden autobus w ciągu dnia, a ja nie posiadam prawa jazdy. Czy w takiej sytuacji mogę odmówić podjęcia pracy bez konsekwencji czy mimo wszystko zostanę wyrejestrowana?

katarzynaa23 napisał:
ośrodek, w którym miałabym pracować leży na wsi ok. 20- 25 km od miejscowości, w której mieszkam. Do tej wsi nie dojeżdża ani jeden autobus w ciągu dnia, a ja nie posiadam prawa jazdy
A inne środki transportu zbiorowego np. busy, pociąg? A istnieje połączenie do innych miejscowości znajdujących się w bezpośrednim sąsiedztwie miejscowości, w której znajduje się ośrodek? Bo aż się wierzyć nie chce, że w XXI wieku miejscowość może być "odcięta" od szlaku komunikacyjnego.
Dokąd w takim razie mogłabyś dojechać biorąc pod uwagę aktualne połączenie? I ile musiałabyś jeszcze dojść, aby trafić do potencjalnego miejsca pracy? UP na pewno to zweryfikuje w przypadku Twojej odmowy...

Ale odmowa ma uzasadnienie - brak możliwosci dojazdu do pracy.
Tylko na rynku jest taka sytuacja,ze ja bym brał co dają - tym bardziej,że nie wszyscy maja komfort pracy w zawodzie....
A jazda na rowerze jest zdrowa:wink:
ps.
Kosssz napisał:
Bo aż się wierzyć nie chce, że w XXI wieku miejscowość może być "odcięta" od szlaku komunikacyjnego.
smutne,ale niestety moze być prawdziwe - mamy dobrobyt linie są nieekonomiczne, bo kazdy ma swój samochód....

Ostatnia edycja:
HenRab napisał:
Ale odmowa ma uzasadnienie - brak możliwosci dojazdu do pracy.
No właśnie nie do końca jestem o tym przekonana - nie na podstawie postu #1. Dlatego może autorka poda troszkę więcej szczegółów, bo być może faktycznie odmowa będzie uzasadniona.

Nie ma tam żadnego dojazdu oprócz własnego auta. Nie wiem czemu miałabym kłamać, pisząc na forum anonimowo. A nie będę jeździć tam 25 km rowerem, zwłaszcza, że zaraz przyjdzie zima. Osoby starsze są tam przywożone autobusem (jest to ośrodek dla nich), ale ja tym autobusem nie mogłabym jeździć, bo godziny nie pasują (osoby są od 10-14 lub 15), ja musiałabym być od 8-16.

Ostatnia edycja:
katarzynaa23 napisał:
Nie wiem czemu miałabym kłamać, pisząc na forum anonimowo.
Spokojnie, nikt Cię o to nie posądza, po prostu zapytałam czy istnieje możliwość innymi środkami transportu lub dojazdu do miejscowości bezpośrednio sąsiadującej i ewentualne dojście do pracy pieszo jeśli byłby to niewielki odcinek... Nie wszyscy mają komfort dojazdu pod drzwi zakładu pracy.

Wracając do sedna sprawy, skoro nie ma innego dojazdu to PUP nie będzie Cię karał za odrzucenie takiej oferty. Oczywiście zanim usprawiedliwi odmowę sprawdzi dokładnie połączenia komunikacyjne.

Ostatnia edycja:
To się w Polsce dzieje?:))))
Czy pracodawca jest w tym samym powiecie co miejsce zamieszkania? Jaka duza jest to firma?

Powrót