Urząd pracy

• Autor wątku Autor wątku Daga1083
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
D

Daga1083

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, mam taki problem . Jestem mamą 2,5 letniego syna . Pani z up ściga mnie żebym poszła na staz, do pracy ja jej mówię że złożyłam wnioski do przedszkola ale go nie przyjęli . Nie stać mnie na wyjęcie opiekunki a ona nalega żeby wynająć i na pewno znajdę taka która za 400-500 zł się zajmie (w co wątpię ) . Wczoraj dostałam smsa że mam się stawić dzisiaj w urzędzie bo ma staż . Akurat na dziś miałam dzień zaplanowany (z dzieckiem do zoo) wszystko ustalone od tygodnia a tu nagle takie co .
Czy oni mają prawo mnie wzywać jeden dzień przed wizytą i muszę być na każde ich zawołanie ? Pani zagroziła mi wyrejestrowaniem z urzędu jeśli nie pójdę na staż lub do pracy . Czy to jest zgodne z prawem?

To szukasz pracy czy nie? Bo z opisu wynika ze nie. Wiec po co ci UP.

Tak. Po to człowiek rejestruje się w UP żeby znaleźć pracę. Rejestrując się oświadczasz żę jestes gotowa podjąc prace. A ty widocznie nie jesteś więc nie potrzebnie jestes zarejestrowana.

Zarejestrowana jestem po to żeby móc chodzić z dzieckiem do lekarza bo wtedy mam ubezpieczenie

Ale UP nie jest od ubezpieczenia. Tylko od znajdowania pracy. Skoro wazniejsze jest pojscie do Zoo... To znaczy ze do pracy isc nie chcesz. A co z ojcem dziecka?

Chce iść ale nie mam jak pójść . To nie jest takie proste bo nie dam opiekunce 800 zł żeby mi samej zostało 500 zł, a co z jedzeniem i ubraniami. . Jestem samotna matką .

500 zł to zawsze lepiej niż 0. Ale mam wrażenie że dalej nie rozumeisz po co jest UP.

To z cxego teraz zyjesz? Skoro nie pracujesz to przeciez nie masz nawet 500zl. Dziecko ma okca jak kazde. Masz zasadzone alimenty? Czy ojciec nieznany?

Ojciec jest nie znany dostaje pieniądze z mopsu na siebie (bo się jeszcze uczę) i na dziecko dodatki .
Większość ludzi jest zarejestrowana w urzędzie pracy tylko po to by mieć ubezpieczenia . Jeśli mnie wyrejestruja to jak pójdę z dzieckiem do lekarza skoro nie będzie ubezpieczenia nie rozumiem tego.

Urzad pracy jest od szukania pracy a nie ubezpieczenia. Odmowa przyjecia stazu badz oferty pracy wiaze sie z wyrejestrowaniem.

Dobrze w takim razie gdzie można się ubezpieczyć ?

Daga1083 napisał:
Czy oni mają prawo mnie wzywać jeden dzień przed wizytą i muszę być na każde ich zawołanie ?
Owszem. Sama Pani ich (PUP) do tego upoważniła rejestrując się jako osoba bezrobotna i deklarując gotowość do pracy w każdej chwili.
Daga1083 napisał:
Pani zagroziła mi wyrejestrowaniem z urzędu jeśli nie pójdę na staż lub do pracy . Czy to jest zgodne z prawem?
Oczywiście. Skoro się Pani zarejestrowała w PUP to wraz z przywilejem ubezpieczenia trzeba się liczyć z obowiązkiem pójścia do pracy, na staż albo na szkolenie, jeśli PUP takowym zadysponuje. Dopóki pozostaje Pani w rejestrze osób szukających pracy (z poprzednich Pani postów wnioskuję, że tylko pro forma, ale to nie jest problem urzędu, który Panią ubezpiecza), to proszę się liczyć, że PUP będzie nagminnie krzyżował Pani plany osobiste oferując kolejne oferty.
Daga1083 napisał:
w takim razie gdzie można się ubezpieczyć ?
karolla0905 napisał:
ZUS nie ubezpiecza, ale obsługuje świadczenia dla osób ubezpieczonych.

W NFZ można się uzyskać ubezpieczenie zdrowotne odpłatnie. A skrajnym przypadku jeśli korzysta Pani z opieki społecznej, to warto zapytać też w swoim OPS o możliwość zgłoszenia do ubezpieczenia.

Ostatnia edycja:
Daga1083 napisał:
Jeśli mnie wyrejestruja to jak pójdę z dzieckiem do lekarza skoro nie będzie ubezpieczenia nie rozumiem tego.

W Polsce dziecko do 18 roku życia ma prawo do darmowego leczenia, nawet jeżeli żadne z rodziców nie pracuje.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Masakra....ojciec dziecka nieznany. Bierz sie do roboty, bo nikt nie bedzie na ciebi e pracował....

Tak masakra . Jeśli ojciec ma dziecko w dupie m masakrą jest komentarz, najlepiej osądzać . Pisałam wyżej że nie mam z kim dziecka zostawic, nie zostawię go byle z kim . Nikomu nie każe pracować na mnie chodziło mi ubezpieczenie na dziecko . Pozdrawiam wszystkich "wiedzacych"

Odpowiedzi na postawione przez Daga1083
Kobieta.gif
pytanie zostały udzielone. Dalsza dyskusja na ten temat jest zbędna. Temat zamykam.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót