Urząd pracy.

• Autor wątku Autor wątku Crobelus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Crobelus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam.

Czy urząd pracy ma prawo zmusić mnie do pójścia na staż nie związany z moim zawodem, pod groźbą odrzucenia oferty pracy? Kolejne pytanie czy moge oczekiwać ofert pracy spełniających moje kryteria takie jak pensja czy pora dnia w których mogę pracować ze względu na opiekę nad dziećmi?

Pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc.

Crobelus napisał:
Czy urząd pracy ma prawo zmusić mnie do pójścia na staż nie związany z moim zawodem, pod groźbą odrzucenia oferty pracy?
Jeśli PUP nie posiada aktualnie ofert pracy dla Pani (gdzie Pani wykształcenie, kwalifikacje, doświadczenie zawodowe jest wystarczające), to PUP ma prawo skierować Panią do odbycia stażu w innym kierunku.
Crobelus napisał:
czy moge oczekiwać ofert pracy spełniających moje kryteria takie jak pensja czy pora dnia w których mogę pracować ze względu na opiekę nad dziećmi?
Urząd Pracy nie jest od spełniania marzeń o wymarzonej pracy, ale zwalczania bezrobocia, zatem oferty będą przedstawiane takie jakie zgłaszają pracodawcy. Natomiast zapewnienie opieki potomstwu leży już po stronie matki, która decyduje się na rejestrację w PUP oświadcząc, że jest zdolna i gotowa podjąć pracę w pełnym wymiarze czasu pracy.
Podsumowując, wymagania osoba poszukująca pracy na stanowisku dajmy na to jako sprzedawca może mieć wysokie np. 5.000 zł... ale w praktyce żaden pracodawca tyle nie zapłaci. Więc trzeba do wymagań podchodzić realnie.

Crobelus napisał:
czy moge oczekiwać ofert pracy spełniających moje kryteria takie jak pensja czy pora dnia w których mogę pracować ze względu na opiekę nad dziećmi?
Tak, zwłaszcza pensja. Urodziłeś się wczoraj albo jesteś trollem

Powrót