Urząd Skarbowy a dostęp do informacji

• Autor wątku Autor wątku kaiserchief
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaiserchief

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Czy tylko urzędnicy skarbowi z danego miasta mają dostęp do danych ludzi z tego miasta? Konkretnie chodzi mi o taką sytuację: ktoś mieszka w Katowicach - czy tylko urzednik skarbowy z tego urzędu będzie miał dostęp do danych? czy np. urzędnik skarbowy z Gdańska też sobie może takie dane mieszkańca Katowic podejrzeć? Pytam, bo dowiedziałem się, ze jedna osoba mnie trochę szpieguje i sprawdza o mnie różne dane (np dotyczące zatrudnienia) przez US. Chciałbym się teraz dowiedzieć czy ta osoba która ją informuje musi być z mojego US czy może być z US z całej Polski

Dziękuję. Ale to dotyczy także zwykłych pracowników urzędów skarbowych? Np czy szeregowy pracownik też może takie coś sprawdzić? Czy tylko np naczelnicy itp?

O sprawdzenie czy ktoś aktualnie pracuje czy nie.

Dziękuję. Co grozi osobie w US za udostępnianie informacji o zatrudnieniu osobom nieuprawnionym?

Jako, ze nie jestes w stanie tego udowodnic to nic.

kaiserchief napisał:
Co grozi osobie w US za udostępnianie informacji o zatrudnieniu osobom nieuprawnionym?

To jest przestępstwo więc odpowiedzialność karna oraz dyscyplinarna, co już w tym przypadku ma mniejsze znaczenie.

Regipl napisał:
Jako, ze nie jestes w stanie tego udowodnic to nic.

To nie prawda. Jeśli masz uzasadnione podejrzenia, to zgłaszasz możliwość popełnienia przestępstwa. Dalej już łatwo sprawdzić który urzędnik w którym urzędzie skarbowym zaglądał do twoich danych i czy miał ku temu podstawę np. w związku z wykonywanymi czynnościami służbowymi. Jeśli nie to dalej już jego przełożeni muszą wyjaśnić sprawę, ewentualnie organa ścigania. Nie ty jesteś od ścigania przestępstw i zbierania dowodów tylko organy państwa. Ty zawiadamiasz, oni mają sprawdzić. I uwierz mi, że ten system działa. Kontrole wewnętrzne są w tym zakresie bardzo skuteczne.

Powrót