Urząd Skarbowy mnie ściga! Pomóż blondynce !

• Autor wątku Autor wątku Aniteaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aniteaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry. URZĄD skarbowy wyslał mi list, że mam dokonać korekty odnośnie pracy w Wielkiej Brytanii za rok 2016. Od stycznia do maja pracowałam w uk praca 12h tyg 500 funtów miesięcznie 12500zł za 5 miesięcy , z podatkiem 0 (kwota wolna od podatku, za mało zarabiałam) od lipca 2016 do konca roku pracowałam w polsce i tylko z tego się rozliczyłam . Nie mam żadnych dokumentów odnosnie pracy zza granicy, jedynie jeden kwitek z wypłaty za 2016. Konto na ktorym były przelewy juz dawno zamkniete.Firma juz nie istnieje i nie zdobęde juz zadnych dokumentów. Moje pytanie brzmi :
Czy przejdzie oświadczenie z moim podpisem i słowem ile zarabiałam ?
Czy wystarczy im jeden payslip
Czy dolicza mi jakis podatek skoro była kwota wolna od podatku , czy bede musiała cos zwracać?
Dodam, że pobrałam wtedy pit z tytułu rodzica samotnie wychowujacego dziecko .
Błagam o pomoc. Ja kompletnie sie na tym nie znam. Niech mi ktoś wyjaśni na chłopski rozum, Pani z urzędu twierdzi,że nie czeka mnie kara a czytając forum juz nie jestem pewna.

Optymistycznie - żadnej kary nie będzie......

1. Proszę uzyskać od US kwotę przychodu - skoro dostali info z GB o dochodach,
to mają także podaną kwotę
2. Proszę policzyć ilość dni pracy w GB lub podać okres pracy od - do /data/.
3. Proszę podać uzyskane w PL dochody oraz ulgi i odliczenia

Jeżeli nie będzie można uzyskać od US kwoty /powinni jednak ją mieć/, to proszę podać przypuszczalny przychód w funtach

Korekta rozliczenia będzie na PIT-36, PIT/ZG, PIT/O.
Metoda rozliczenia WYŁĄCZENIE Z PROGRESJĄ. /niezależnie czy blondynka czy brunetka/.

Jeśli będę miał te dane - pomogę.....

W polsce około 11 500 zł netto praca od 14.7.2016-31.12.2016
W UK od 1.01.2016-29.05.2016 łącznie 2500 funtów za całe 5 miesięcy bez pobierania podatku ponieważ za mało zarabiałam.
Byłam samotnym rodzicem więc z pitu dostałam duży zwrot.

Aniteaa pisze:

W polsce około 11 500 zł netto praca od 14.7.2016-31.12.2016

Potrzebne są dokładne dane z PIT-37 złożonego do US albo z PIT-11,
wszystkie kwoty - przychód, KUP, podatek, składki, ulga na dziecko/dzieci

Można ew. napisać prośbę do US o wydanie kopii rozliczenia.

W UK od 1.01.2016-29.05.2016 łącznie 2500 funtów za całe 5 miesięcy bez pobierania podatku ponieważ za mało zarabiałam.

Czy to była umowa o pracę czy umowa zlecenie

Policzę wszystko jeśli będę miał kompletne dane.

Powrót