Urzędnik blokuje wycinkę niebezpiecznych drzew

• Autor wątku Autor wątku TomekiSasza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TomekiSasza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich.
Tak jak w tytule, urzędnik gminy, blokuje zarządowi dróg wycinkę kilku drzew które zagrażają poruszającym się po drodze, oraz posesji wraz z budynkiem. Drzewa rosną w pasie drogi, na skarpie, poniżej jest mój dom, usychają, ponadto są pochylone w kierunku mojego domu. Ja regularnie zgłaszam to do zarządu dróg,oni występują po stosowne zezwolenia i sprawę ucina urzędas w gminie. Czy w takiej sytuacji, gdzie gołym okiem widać że drzewa umierają i są bezpośrednim zagrożeniem, można urzędnika podciągnąć do odpowiedialności? Co w ogóle robić w takiej sytuacji? Drzewa są potężne, to jesiony wyniosłe które mają blisko 200 lat. Gdy takie drzewo padnie mi na dom to będzie po budynku.

Ja nie dostaje pisma z odmową, tylko zarząd dróg, mam tylko od nich informacje o tym że gmina nie zezwala na wycinkę.

Wiec napisz pismo do gminy o podanie powodu, maja obowiazek tobie odpisac.

Jestem po rozmowie z urzędnikiem z zarządu powiatu. Jest gorzej niż myślałem, drzewa są pomnikiem przyrody. Będą walczyć o wycinkę chociaż tych najbardziej uschniętych, ale to jest ciężka walka bo do ochrony środowiska nie docierają żadne argumenty. Widocznie musi dojść do tragedji żeby majestat urzędniczy raczył kiwnąć palcem. Chore to wszystko.

Kiedyś miałam założoną podobną sprawę. Urzędnik był nieugięty. Pomoc otrzymałam dopiero od https://as-legal.com.pl/, którzy szybko załatwili sprawę i pomogli wygrać sądową batalię.

Powrót