Urzędnik nie chciał mnie zarejestrować w UP. Miał ku temu przesłanki?

• Autor wątku Autor wątku czarny_kot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czarny_kot

Użytkownik
Odpowiedzi
74
Witam
Dziś chciałam zarejestrować się w UP. Urzędnik domagał się oświadczenia o odprowadzanych składkach od poprzedniego pracodawcy. Chciałam donieść je w późniejszym terminie bo szefa nie ma w tej chwili w kraju ale ten urzędnik odesłał mnie z kwitkiem.

Szukałam informacji i znalazłam na forum coś takiego:

II SA/Sz 953/10 - Wyrok WSA w Szczecinie z 2011-01-19

Cytat:
"Bezrobotnemu, który posiada niekompletne dokumenty, a jednocześnie sygnalizuje wolę i zamiar rejestracji, urząd nie odmawia rejestracji, lecz co najwyżej informuje taką osobę o możliwości zarejestrowania się bez prawa do zasiłku oraz możliwości przedstawienia w terminie późniejszym dokumentów, na podstawie których przyznane może być prawo do zasiłku. Natomiast rzeczywista odmowa rejestracji (ze względów merytorycznych) jest dokonywana zawsze w formie decyzji o odmowie uznania za osobę bezrobotną - a decyzja taka w przypadku B.K. nie została wydana."

O ile dobrze zrozumiałam to urzędnik powinien mnie zarejestrować, tak?
Nie było przesłanek, które by przemawiały za odmową a dokument mógł być doniesiony w przyszłości.

Proszę o poradę.

Rozporzadzenie o rejestracji mówi:
§*5.*1. Osoba ubiegająca się o*zarejestrowanie jako bezrobotny albo poszukujący pracy w*trybie określonym odpowiednio
w*§ 2 ust. 1 pkt*1 albo ust. 2 pkt*1 przedkłada do wglądu pracownikowi powiatowego urzędu pracy dokonującemu rejestracji:
1) dowód osobisty albo inny dokument tożsamości;
2) odpowiednio: świadectwa ukończenia szkoły, dyplomy lub inne dokumenty potwierdzające kwalifikacje lub zaświadczenia
o*ukończeniu szkolenia;
3) świadectwa pracy i*inne dokumenty niezbędne do ustalenia jej uprawnień przysługujących na podstawie przepisów
ustawy;
4) dokumenty stwierdzające przeciwwskazania do wykonywania określonych prac, jeżeli takie posiada

Wszystko zalezy od konkretnej sytuacji - może w twojej np. nie było wyrejestrowania z ubezpieczeń w ZUS.
Wg mnie powinny być wszystkie dokumenty w dniu rejestracji. Jeśli chcesz, wróc do urzędu i popros o rejestrację i napisz zobowiązanie ze uzupełnisz braki w terminie 7 dni. (KPA)

j-ms napisał:
3) świadectwa pracy i*inne dokumenty niezbędne do ustalenia jej uprawnień przysługujących na podstawie przepisów
ustawy;
(KPA)

Czy można to zastąpić rachunkami z umowy zlecenia, które mam z każdego miesiąca?

czarny_kot napisał:
Czy można to zastąpić rachunkami z umowy zlecenia, które mam z każdego miesiąca?

A czy na rachunkach jest informacja o skladkach na fundusz pracy? Pewnie nie.
Jakie było wynagrodzenie? Równe lub wyższe od minimalnego?

Na rachunku jest:

- składka emerytalna, rentowa i chorobowa
- koszty uzyskania przychodu
- składka na ubezpieczenie zdrowotne
- Podatek do urzędu skarbowego

Więc nie ma.

Pensja poniżej minimalnej.

czarny_kot napisał:
Na rachunku jest:

- składka emerytalna, rentowa i chorobowa
- koszty uzyskania przychodu
- składka na ubezpieczenie zdrowotne
- Podatek do urzędu skarbowego

Więc nie ma.

Pensja poniżej minimalnej.
Powinny rachunki wystarczyć. I tak nie będzie zaliczone.

Aha, czy rachunki są podpisane?

Ostatnia edycja:
Tak. Jest podpis i pieczątka.

j-ms napisał:
Nie będzie to okres po którym nabedziesz prawo do zasiłku

To zdaje sobie z tego sprawę. Chodzi tylko o to żeby się zarejestrować. I tak pracy szukam sobie aktywnie na własną rękę. Ale nie mam ubezpieczenia a teraz jest zima, ślisko i strach trochę tak chodzić. Poza tym w UP mają czasem fajne kursy. Mam wrażenie, że tym Panem z urzędu kierowała głównie chęć dołożenia jeszcze jednego papierka do i tak pokaźnej sterty segregatorów:D

czarny_kot napisał:
To zdaje sobie z tego sprawę. Chodzi tylko o to żeby się zarejestrować. I tak pracy szukam sobie aktywnie na własną rękę. Ale nie mam ubezpieczenia a teraz jest zima, ślisko i strach trochę tak chodzić. Poza tym w UP mają czasem fajne kursy. Mam wrażenie, że tym Panem z urzędu kierowała głównie chęć dołożenia jeszcze jednego papierka do i tak pokaźnej sterty segregatorów:D

Nie wydaje mi się. Są różne przypadki. Idź z rachunkami i spróbuj ponownie.
Do kiedy byłeś zatrudniony?

j-ms napisał:
Nie wydaje mi się. Są różne przypadki. Idź z rachunkami i spróbuj ponownie.
Do kiedy byłeś zatrudniony?
Byłam zatrudniona do końca listopada.
Czyli podejrzewa Pan, że UP dopatrzyło się jakichś nieprawidłowości i dlatego chcą aby pracodawca w formie pisemnej czarno na białym zadeklarował się, że płacił składki?

czarny_kot napisał:
Byłam zatrudniona do końca listopada.
Czyli podejrzewa Pan, że UP dopatrzyło się jakichś nieprawidłowości i dlatego chcą aby pracodawca w formie pisemnej czarno na białym zadeklarował się, że płacił składki?
Nie znam sprawy. Dlaczego tak długo zwlekalas z rejestracją?

Ostatnia edycja:
Prawdę mówiąc trochę liczyłam, że prędzej coś znajdę. Chciałam uniknąć tej papierologii i odsyłania od Aniasza do Kajfasza, z pokoju 3 do pokoju 12 itd.

Powrót