US i problem z rozliczeniem przychodu

• Autor wątku Autor wątku plove
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

plove

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Dzień dobry,
Zmagam się już od 3 lat z pewnym problemem, który jest na tyle uciążliwy, że nie pozwala mi swobodnie prowadzić działalności.

Przechodząc do sedna:
Jestem nieVATowcem, ale zarejestrowanym jako płatnik VAT-UE.
Ostatnio miałem klienta z Niemiec - osoba fizyczna nie posiadająca DG, wystawiłem mu rachunek ponieważ tego chciał a ja z racji tego nie mogę odmówić.
No i tutaj powstał problem, ponieważ system nie pozwalał mi na wystawienie rachunku, musiałem wpisać numer VAT kontrahenta - wpisałem więc coś w stylu "111111111" - osoba ta nie miała nadanego numeru VAT bo była osobą prywatną po prostu.

Puściłem VAT-UE do US i na drugi dzień telefon i tłumaczenie o co chodzi.
Panie w US powiedziały, że mają problem z zaakceptowaniem tego dokumentu - wysłałem im rachunek (chciały sprawdzić czy jest w porządku) i już gdy myślałem że sprawa załatwiona to po 2 miesiącach znowu telefon...

Telefon z rozwiązaniem problemu - mam zrobić korektę na 0 zł i nie wykazywać przychodu - czyli generalnie US chce abym wszedł w szarą strefę.
Dodam tylko że 3 lata temu miałem ten sam problem z kontrahentem z Wielkiej Brytanii, tam jak wiadomo nie ma numerów VAT tylko ID i tamten dokument VAT-UE wisi nadal nie zaakceptowany...

Jakie mam wyjście w takiej sytuacji ? Nie mogę mieć klientów spoza Polski - jest to bardzo frustrujące ponieważ prowadzę działalność internetowo i nie mogę każdego klienta pytać przed podjęciem współpracy czy mieszka w Polsce czy nie.

W UE wykazujesz tylko transakcje WDT czyli z firmami i to z takimi które również są w VIES.

ejtykoles napisał:
W UE wykazujesz tylko transakcje WDT czyli z firmami i to z takimi które również są w VIES.

Zaraz, to w jaki sposób mam udokumentować usługę z osobą bez DG i spoza granic Polski ?
W US o niczym takim mi nie powiedzieli i od 3 lat rozkładają ręce...

Powrót