US wymagania dot. umowy

• Autor wątku Autor wątku Anna345y
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anna345y

Użytkownik
Odpowiedzi
180
chce kupić daną rzecz na allegro za 2.000 tyś od osoby prywatnej nie prowadzącej DG, który znajduje się w innym miescie.

rozumiem że mam wypelnić PCC-3 ale zauważyłem że będą problemy z US, bo oni chcą umowę pisemną kupna-sprzedaży, jak rozwiązać ww. problem?
czy US może żądać pisemnej Umowy?

rozumiem ze jak ktos kupuje samochód to ma umowę pisemną, ale w przypadku zakupu TV, mebli czy telefonu za ponad 1k nikt takich umów nie spisuje przez internet, kupuje na portalu aukcyjnym ogłoszeniowym lub innym placi i otrzymuje towar....
kilka lat temu chciałam coś podobnego kupić na necie nie od przedsiębiorcy i musiałam odstąpić od zakupu bo skarbówka chciała pisemną umowę zakupu smartfona... :(

Ostatnia edycja:
US nie ma prawa w takiej sytuacji żądać umowy pisemnej. Żaden przepis nie wymusza takiej formy umowy w przypadku sprzedaży rzeczy ruchomej i nie ma tu znaczenia, czy przedmiotem sprzedaży jest smartfon, czy samochód.

Dawniej obowiązywały przepisy zgodnie z którymi przy sprzedaży za ceną powyżej 2000 zł sprzedawca był zobowiązany potwierdzić na piśmie wszystkie istotne postanowienia zawartej umowy, ale ustawa, w której przepis ten był zawarty została uchylona w 2014 r.

Jeśli urzędnik z US będzie nadal żądał umowy pisemnej, domagaj się przedstawienia podstawy prawnej.

Czy podatnikowi który złoży deklarację PCC-3 po terminie (czynność prawna 10/12/2019 pożyczka od znajomego 5 tys).
US do obecnej chwili nie wszczął postępowania w tym przedmiocie...
Zapewnia nigdy się o tym nie dowie (duże prawdopodobienstwo) lecz nie chce ryzykować postępowania karnego i płacenia 1 tyś.

Czy w powyższej sytuacji składać czynny żal czy darować sobie to? Wystarczy że złożę deklarację pcc-3 teraz po terminie zapłacę podatek wraz z odsetkami?

Ostatnia edycja:
Powrót