Useme jaki jest całkowity koszt?

• Autor wątku Autor wątku Kacperl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kacperl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie. Chciałbym skorzystać z usług platformy UseMe ale nie do końca rozumiem jakie koszty są z tym związane.

Z tego co rozumiem UseMe wystawia firmie która chce skorzystać z moich usług fakturę a ja dostaję umowę o dzieło.

Kwota którą chce zapłacić firma za moje usługi to 5000zł i z tego co rozumiem podatek wynosi 18% i odprowadza się go, przy przeniesieniu praw autorskich, od 50% przychodu czyli 2500zł co daje 450zł.
Więc, z tego co rozumiem, na fakturze powinna znaleźć się kwota do zapłaty 5000zł a mi w ,,kieszeni'' powinno zostać 4650zł minus prowizja dla useme czyli jakieś 150zł według ich strony. Czyli 4500zł na czysto.

Jednak na ich stronie w kalkulatorze widze takie dane i ich niestety w ogóle nie rozumiem, będę ogromnie wdzięczny za wytłumaczenie skąd takie koszty:

Tyle zapłaci zleceniodawca:
Wartość umowy 4065.00 PLN
Kwota netto 4065.00 PLN
Kwota VAT 934.95 PLN
Kwota brutto 4999.95 PLN

Tyle zarobi freelancer:
Wartość umowy 4065.00 PLN
Prowizja useme -150.00 PLN
Zaliczka PIT -333.00 PLN
Kwota netto do wypłaty 3582.00 PLN

Witam :)
Ważne pytanie na początek - czy ta firma chce zapłacić 5000 zł netto ('na Twoja rękę') czy brutto (po zapłaceniu wszystkich podatków)? Twoje brutto, a ich brutto to są dwie różne rzeczy :)

Twoje wyliczenia pokazują, że 5000 zł to "Twoje brutto", natomiast te z useme pokazują 5000 zł"brutto zleceniodawcy".

Różnica bierze się z tego, że każda strona ma swoje podatki (Ty dochodowy, firma VAT), więc dla każdej z nich kwota netto i brutto będzie się różnić.

Z mojego doświadczenia wynika, że nie powinieneś się przejmować podatkami klienta - czyli liczysz 5000 zł + VAT. Ja sama robię jeszcze inaczej. Umawiam się z firmami na kwotę na rękę, czyli do niej muszą jeszcze doliczyć podatek dochodowy i VAT.

Najlepiej będzie, jak doprecyzujesz kwestię ze zleceniodawcą i nie daj się wpuścić w maliny i pokryć ich podatek! :)

Powrót