Userbanery

• Autor wątku Autor wątku siwos1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

siwos1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Zastanawia mnie czy tzw. userbanery naruszają Copyright lub zastrzeżone prawem nazwy i znaki towarowe.
Userbaner zawiera logo i nazwę firm,produktów tj. google,sims itp.
Userbaner jest używany na forum w celu niekomercyjnym.

Proszę o szybką i szczegółowa odpowiedź.

Przykłady:
googletrans.png

dinozaurycom.png

30646.gif

30820.gif

Ostatnia edycja:
Witaj, mogą. Poszukaj na forum tematów związanych z nazwami - w 'Archiwum' lub opcją 'Szukaj'.

Przeglądając wiele paragrafów,nie uzyskałem tak naprawdę jasnej odpowiedzi. Tak naprawdę polskie prawo mówi przede wszystkim o wykorzystywaniu Copyright lub zastrzeżone prawem nazwy i znaki towarowe do celów komercyjnych. Biorąc pod uwagę fakt,iż userbaner posiada funkcję czysto "dekoracyjną" dla profilu na forum zastanawia mnie czy w ogóle łamię jakiś paragraf używając w/w userbanera.

jako użytkownik czy właściciel / admin? Są płatne reklamy albo inne korzyści płynące z prowadzonego forum?

_chris_ napisał:
jako użytkownik czy właściciel / admin? Są płatne reklamy albo inne korzyści płynące z prowadzonego forum?

Jako użytkownik. Jest to forum jednej z gier przeglądarkowych. Nie ma na niej żadnych reklam.
Nie rozumiem też różnicy w tym przypadku między adminem a użytkownikiem.

siwos1 napisał:
Jako użytkownik. Jest to forum jednej z gier przeglądarkowych. Nie ma na niej żadnych reklam.
to z tytułu zastrzeżonych znaków towarowych rzeczywiście naruszenia nie ma, ale od strony praw autorskich może być. Wszystko zależy od okoliczności. Czytałeś http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html? To jedyna możliwość skorzystania z takich utworów prawnie chronionych. Ale uwaga - prawo cytatu, w Art.29.upaipp (który chyba byłby tu najodpowiedniejszy) odnosi się do cytowania utworów w innych utworach - natomiast posty na forum zwykle dalekie są od ochrony prawnoautorskiej.
Nie rozumiem też różnicy w tym przypadku między adminem a użytkownikiem.
Właściciel forum / admin warunkowo nie odpowiadają za działania użytkowników - więcej - Art.14. http://forumprawne.org/prawo-autorskie/138381-ustawa-z-dnia-18-lipca-2002-r-o-swiadczeniu-uslug-droga-elektroniczna.html. A użytkownik odpowiada sam za siebie.

Jeszcze drobne pytanie. Jak mam rozumieć sformułowanie " nie warunkowo":?:

trzeba czytać ustawy... to oznacza, że nie odpowiadają do momentu otrzymania i ustosunkowania się do wiarygodnego informacji o dokonaniu naruszenia przez użytkownika. Jeśli admin / właściciel nie zablokują dostępu do wskazanej treści - wtedy mogą zostać pozwani na równi z użytkownikiem.

OK.Dzięki nie ma więcej pytań.

Dziękuje za pomoc:)

Powrót