C
chiconyy
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 8
Witam. Pracuje w firmie ktora wozi palety drewniane do zakladu produkujacego profile aluminiowe. Jestem zatrudniony jako kierowca. Palety skladujemy (ja i dwoch pomnocnikow) na wyznaczonym ich terenie. Na tym wyznaczonym terenie oprocz naszych palet sa skladowane odpady drewniane, polamane palety itp. Naszym zadaniem oprocz dostarczania im palet musimy co jakis czas usuwac zbedne rzeczy z tego terenu( nikt nigdy nie przeszkolil mnie z zakresu jakie to maja byc rzeczy) zeby zrobic miejsce na nowe palety. Jakis czas temu zaczeli rowniez odkladac tam tzw palety euro. W moim przekonaniu bylo ze przeznaczyli je na tzw odpad drewniany ktory mozna zabierac wraz z moimi polamanymi paletami. Nie bylo tego duzo wiec odkladalismy je do pobliskiej trawy( oczywiscie to byl teren zakladu) z mysla o ich pozniejszym wykorzystaniu na opal .Gdy mialem polecenie uporzadkowania placu...zaczelismy rowniez zabierac te palety...wtedy przyszla ochrona(w momencie ladowania tych palet) ktora wezwala policje z powodu kradziezy palet. Wszysto zostalo zarejestrowane na kamerze.Na aucie mialem 8 palet euro, w trawie bylo gdzies 8. Policja sporzadzila notatke (nie w mojej obecnosci ) ani nie przestawila mi o co jestem oskarzony. Spisala moje dane i pomocnikow i reszte zalatwiala z kierownikiem zakladu ktory niby okradlismy. Nieoficjalnie sie dowiedzialem ze chcielismy okrasc zaklad na kwote 400zl.( wartosc palet euro). W moim przekonaniu szkody nie bylo bo palety byly nie naruszone ani nie wywiezione poza teren.Wszystkie palety poukladalem na swoje miejsce.
A teraz pytania:
- o co moge byc oskarzony i co mi grozi
-czy moga mnie osadzic o kradziez palet ktore byly w trawie a nie na aucie
- czy nie wyjechanie poza teren zakladu rowniez oznacza kradziez
- czy odkladanie palet do trawy oznacza przygotowywanie kradziezy
- czy palety w trawie moga byc brane pod uwage tak samo jak palety na aucie (chodzi o wycene kradziezy)
- a co jesli podczas ladowania palet chcialem sie rozmyslic bo nie bylem pewny czy moge je zabrac i chcialem je odlozyc
- czy oprocz skierowania sprawy do sadu moga mnie obciazyc kwotowo
- czy pracodawca moze tez mnie obciazyc kwotowo po tym jak mnie zwolnil dyscyplinarnie
Istnienie zakladu w ktorym pracuje jest uzaleznione od tego drugiego zakladu, dlatego wymogiem zakladu ktory niby okradlem bylo mnie natychmiastowe zwolnienie i pomocnikow.
A teraz pytania:
- o co moge byc oskarzony i co mi grozi
-czy moga mnie osadzic o kradziez palet ktore byly w trawie a nie na aucie
- czy nie wyjechanie poza teren zakladu rowniez oznacza kradziez
- czy odkladanie palet do trawy oznacza przygotowywanie kradziezy
- czy palety w trawie moga byc brane pod uwage tak samo jak palety na aucie (chodzi o wycene kradziezy)
- a co jesli podczas ladowania palet chcialem sie rozmyslic bo nie bylem pewny czy moge je zabrac i chcialem je odlozyc
- czy oprocz skierowania sprawy do sadu moga mnie obciazyc kwotowo
- czy pracodawca moze tez mnie obciazyc kwotowo po tym jak mnie zwolnil dyscyplinarnie
Istnienie zakladu w ktorym pracuje jest uzaleznione od tego drugiego zakladu, dlatego wymogiem zakladu ktory niby okradlem bylo mnie natychmiastowe zwolnienie i pomocnikow.