Usiłowanie kradzieży

• Autor wątku Autor wątku baarteek9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

baarteek9

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Witam,

Zacznę od opisania krótko sytuacji która mi się przytrafiła. Zostałem oskarżony o usiłowanie kradzieży na podstawie zeznań człowieka który prawdopodobnie w celu bronienia swojego kolegi jako osobę która pomagała mu w kradzieży wskazał mnie. Dodam że kradzież nie doszła do skutku. Pewnego dnia w moim domu pojawiła się policja, zabrali mnie na komisariat, tam nie przyznałem się do winy. Dostałem zarzut współudziału w kradzieży. Byłem święcie przekonany że sprawa z powodu braku dowodów zostanie umożona, okazało się że prokuratura wysłała akt oskarżenia do Sądu. I tu pojawiają się moje pytania:
1. Dlaczego nie dostałem wezwania do prokuratury w celu złożenia wyjaśnień
2. Czy mam prawo wglądu do akt sprawy w tym do aktu oskarżenia ( jeżeli tak mam się zgłosic do prokuratury czy do sądu ??) - hmm... może dla kogoś kto się na tym zna pytanie jest trochę głupie ale ja nie mam o tym żadnego pojecia
3. Czy mam prawo do wystąpienia o obrońcę z urzędu? jeżeli tak co trzeba zrobic.
4. Co robi sąd po otrzymaniu aktu oskarżenia? Czy jest to równoznaczne ze sprawą sądową, czy może jest szansa że najpierw zostanę wezwany w celu złożenia wyjaśnień (od początku sprawy nikt nie chce słuchac tego co mam do powiedzenia na własną obronę :/)
5. I teraz najważniejsze. Rok temu dostałem wyrok 6miesięcy w zawieszeniu na 2 lata za paserstwo umyśle. Sprawy bardzo podobne więc jeżeli sąd uzna że jestem winny tamten wyrok zostanie odwieszony obligatoryjnie (tak mi się wydaje). I tu pojawia się pytanie? Czy jest to równoznaczne z tym że sąd musi zasądzic karę pozbawienia wolności? Czy może jest szansa na to że stary wyrok zostanie odwieszony, zostanie do niego dodany ten nowy i łączy wyrok zostanie ponownie zawieszony?? Czyli czy łączny wyrok jeżeli nie przekroczy 2 lat może zostac zawieszony??

Z góry dziękuję za pomoc, będę bardzo wdzięczny za rady :)

baarteek9 napisał:
1. Dlaczego nie dostałem wezwania do prokuratury w celu złożenia wyjaśnień

A po "dostaniu zarzutu" nie przesłuchano Cię w ogóle?

2. Czy mam prawo wglądu do akt sprawy w tym do aktu oskarżenia
Jeśli wniesiono akt oskarżenia do Sądu to jak najbardziej tak. A odpis aktu oskarżenia Sąd ma obowiązek doręczyć Ci przed rozprawą.

3. Czy mam prawo do wystąpienia o obrońcę z urzędu? jeżeli tak co trzeba zrobic.
Tak. Trzeba wykazać, że nie stać Cię na obrońcę z wyboru (dokumentując dochody, majątek i wydatki)

4. Co robi sąd po otrzymaniu aktu oskarżenia?
Jeżeli akt oskarżenia nie ma braków formalnych, a zebrany materiał dowodowy nie ma istotnych braków, których Sąd nie byłby w stanie szybko sam usunąć, to wyznaczony zostanie termin rozprawy, na którą zostaniesz wezwany i będziesz mógł np. złożyć wyjaśnienia.

5. I teraz najważniejsze. Rok temu dostałem wyrok 6miesięcy w zawieszeniu na 2 lata za paserstwo umyśle. Sprawy bardzo podobne więc jeżeli sąd uzna że jestem winny tamten wyrok zostanie odwieszony obligatoryjnie (tak mi się wydaje).
Jeśłi w nowej sprawie zostaniesz skazany na karę pozbawienia wolności (choćby z warunkowym zawieszeniem jej wykonania) to dobrze Ci się wydaje.

czy łączny wyrok jeżeli nie przekroczy 2 lat może zostac zawieszony??
W wyroku łącznym nie może.
Zresztą w Twojej sytuacji, tak czy owak, nie będzie przesłanek na wyrok łączny.

Zostałem przesłuchany na komisariacie. Policjant spisał moje zeznania i tyle. Co znaczy że w moim przypadku nie będzie przesłanek na wyrok łączny? Czyli jeżeli sąd uzna że jestem winny to mogę byc pewny że otrzymam karę pozbawienia wolności ?

Czy mogę sam wcześniej pobrac gdzieś odpis aktu oskarżenia? Czy muszę czekac aż sąd mi go przyśle?

Jeśłi jesteś pewein, że sprawa jest już w Sądzie to możesz wybrać się do sekretariatu odpowiedniego wydziału Sądu i uzyskać wgląd w akta (w tym w akt oskarżenia).

Aby można było wydać wyrok łączny przestępstwa muszą być popełnione zanim zapadł pierwszy (choćby nieprawomocny wyrok) co do tych przestępstw. U Ciebie w razie ponownego skazania będzie układ: przestępstwo - wyrok - przestępstwo - wyrok, który wyklucza wydanie wyroku łącznego.

Powrót