Usługa - możliwość odstąpienia ?

• Autor wątku Autor wątku pani_hania
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pani_hania

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry.

Niedawno zepsuła mi się roleta zewnętrzna i znalazłam firmę jednoosobową zajmującą się serwisem. Umówiłam się z Panem X na obejrzenie rolety po czym poinformował, że musi zamówić części i w poniedziałek będzie dzwonić, a do środy będzie zrobione. Pan zażyczył sobie kaucji w wysokości 300 zł (zgodziłam się na 200 zł), gdzie cała usługa będzie kosztować 600 zł. Dostałam poświadczenie na fakturze o wpłacie zaliczki i cenie za całą usługę.
W poniedziałek Pan się nie odezwał, więc zadzwoniłam sama. Pan coś kręcił, że części jeszcze nie zjechały, ale jutro będą i się odezwie. Na następny dzień już pod wieczór dzwoniłam i również bez odzewu. Napisałam sms z prośbą o podanie terminu montażu w tym tygodniu zgodnie z obietnicą.

Czekam na jakąś odpowiedź, ale moje pytanie na zaś - czy i kiedy mogę żądać zwrotu zaliczki? Obawiam się, że Pan będzie grał na zwłokę, a zależy mi na szybkiej naprawie (roleta niedługo opadnie i będę miała problem ją podnieść).
Jak można zabezpieczyć się przed takim działaniem w przyszłości? Czy na fakturze powinnam wymóc zapis o terminie wykonania usługi?

Tak powinna być spisana umowa z terminem wykonania usługi. Ewentualnie powinien być wpisany termin na fv.

Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka

czy i kiedy mogę żądać zwrotu zaliczki?
Po odstąpieniu od umowy z powodu nie dotrzymania terminu wykonania naprawy - najlepiej pisemnie. Przy czym powinnaś potrafić udowodnić umówiony termin. Proponuję wezwać pana X pisemnie dając mu np. 7 dni na skończenie.

Jak można zabezpieczyć się przed takim działaniem w przyszłości?
Mieć zakres prac, umówione wynagrodzenie oraz termin na piśmie - niekoniecznie fakturze. Jak już coś dawać to zadatek - będzie zwracany podwójnie jeśli odstąpienie nastąpi z winy przyjmującego i nie umówisz się inaczej.

Ostatnia edycja:
Powrót