Usługa obsługi mailowej polskich firm w Niemczech - porada prawna / feedback

• Autor wątku Autor wątku franz87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

franz87

Użytkownik
Odpowiedzi
198
Dzień Dobry,

Potrzebuję zarówno porady prawnej jak i informacji zwrotnej na temat mojego pomysłu na małą działalność.
W sieci nie znalazłem miejsc, gdzie mógłbym skonfrontować mój pomysł, a uważam, że właśnie na tym forum mógłbym uzyskać obiektywny feedback.
Są tutaj fachowcy działający na rynku niemieckim, którzy pewnie nie raz obsługiwali firmy polskie.

Chchiałbym wspomóc polskie firmy działające na rynku niemieckim. Usługa polegałaby na "obsłudze mailowej".
Skierowana głównie dla firm, sklepów, które dopiero wchodzą na rynek niemiecki lub udzielają się na nim w takim stopniu, że nie mają jeszcze środków i/lub możliwości, by zatrudniać pracownika w formie pełnoetatowej na takie stanowisko.

Działało by to tak, że potencjalny klient niemiecki wysyła zapytanie / reklamacje / cokolwiek.
Ja tłumacze je sprzedającemu z niemieckiego na polski.
Następnie tłumaczę odpowiedź sprzedającego do kupującego.
Oferuję wdrożenie systemu ticketowego dla transparentności komunikacji lub ewentualnie automatyzację przekierowywania wiadomości.
Gwarantuję maksymalny czas na odpowiedź w "x" godzin.
Za usługę pobieram umówioną opłatę miesięcznie. Możliwe, że w formie opłata stała + dodatek w zależności od ilości przetłumaczonych wiadomości.
Kontakt telefoniczny z klientem - tylko z mojej strony, jeżeli uznam, że będzie mi szybciej załatić zapytanie w ten sposób.
Nie mam zamiaru tłumaczyć innych rzeczy poza typową obsługą klienta.
Usługi chce prowadzić równolegle z moją pracą na etat.
Mógłbym obsługiwać tyle firm, na ile starczyłoby mi czasu.
Znam język niemiecki na poziomie C1, posługuje się nim codziennie m.in w supporcie telefonicznie i mailowo.
Nie jest to znajomość biegła , ale wg mnie wystarczająca, by obsługiwać mailowo takie zapytania.

Moje pytania.
Od strony prawnej:
- czy mogę zarejestrować w Niemczech firmę świadczącą takie usługi bez żadnego wykształcenia w tym kierunku,
- czy jestem zabezpieczony przed nieuczciwymi zleceniobiorcami, którzy nie wywiązali się z obowiązków wobec klientów.
chodzi mi o to czy można w umowie zapisać, że nie ponoszę odpowiedzialności jako pośrednik za treści, które w imieniu zleceniobiorcy przekazałem jego klientowi np. w rozmowie telefonicznej, gdyby okazało się, że ten nie wywiązał się z umowy, oszukał etc.

Od strony feedbacku:
- czy uważacie, że jest zapotrzebowanie na tego typu usługi w Niemczech (Jest sporo firm na serwisie ebay z Polski , zarejestrowane we Frankfurcie nad Ordą, które na zapytania odpowiadają zdawkowo lub ewidentnie przy pomocy translatora -z błędami - co czasami może być odebrane jako forma phishingu. Ponadto myślę, że działając na rynku niemieckim i chcąc być odebranym poważnie, wypadałoby komunikować się w j.niemieckim),
- czy jest coś co doradzilibyście lub odradzili w tym temacie,

Pozdrawiam

Cześć, jak najbardziej. Możesz zarejestrować firmę w Niemczech i świadczyć usługi nie mając tam doświadczenia. Bardzo ważnym jest aby w pełni się do tego przygotować. Zapytaj w www.polacyw.de oni mi bardzo pomogli w podobnym problemie :)

Tutaj masz LINK

Ostatnia edycja:
Powrót