usługa ortodontyczna

• Autor wątku Autor wątku klaud02
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klaud02

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam, podjęłam się leczenia u stomatologa. Cena jaką płacę to 24 tysiące. Umówiłam się że na start płacę 10tys, a następnie przez 14 miesięcy po 1tys.
Dokonałam wpłaty przelewem. Nie otrzymałam żadnego potwierdzenia zapłaty.
Podpisałam tylko porozumienie, że płacę 14tys. w ratach po 1 tys. co miesiąc.
Paragonów/faktury po przelaniu tego tysiąca też nie otrzymuje.
Czy lekarz fiskalizuje usługę czy nie musi?
Mam prawo żądać wystawienia jakiegoś potwierdzenia zapłaty? Jeśli tak to faktura czy paragon??

Ostatnia edycja:
klaud02 napisał:
Dokonałam wpłaty przelewem. Nie otrzymałam żadnego potwierdzenia zapłaty.

Masz opisany przelew/przelewy i to jest dowód na okoliczność zapłaty za usługę w razie ewentualnego sporu.

niemniej jednak czyż lekarz nie ma czasem obowiązku fiskalizacji? wolałabym otrzymać papier, że lekarz zafiskalizował moją wpłatę. I pytanie czy mam prawo żądać w tym momencie paragonu bądź faktury?

klaud02 napisał:
czy mam prawo żądać w tym momencie paragonu bądź faktury?

Masz prawo żądać wystawienia dokumentu imiennego potwierdzającego dokonaną wpłatę i z jakiego tytułu.

Wanda67 napisał:
Masz prawo żądać wystawienia dokumentu imiennego potwierdzającego dokonaną wpłatę i z jakiego tytułu.

możesz mi podpowiedzieć dlaczego mogę, jakaś podstawa prawna?
czy po dokonaniu wpłaty przelewem lekarz musi fiskalizować usługe ?

Bardzo dziękuję Ci za odzew.

klaud02 napisał:
czy po dokonaniu wpłaty przelewem lekarz musi fiskalizować usługe .

Lekarz prowadzący własną działalność gospodarczą jest przedsiębiorcą i ma obowiązek ewidencjonować na kasie fiskalnej każdą usługę za wykonanie której pacjent (klient) płaci gotówką lub przelewem na rachunek bankowy lekarza.

Podstawę prawną stanowi par. 4 ust. 1 pkt 2 lit.f Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 28.12.2018 r. W sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji przy zastosowaniu kas rejestrujących (Dz. U. z 2018 r. poz. 2519)
Par. 4 ust. 1 pkt 2 lit.f) : "Zwolnień z obowiązku ewidencjonowania, o których mowa w § 2 i § 3, nie stosuje się w przypadku:
(...)
f) w zakresie opieki medycznej świadczonej przez lekarzy i lekarzy dentystów, z wyłączeniem usług świadczonych przez osoby wymienione w poz. 48 załącznika do rozporządzenia"

klaud02 napisał:
Serdecznie dziękuje!

Co udało mi się odszukać przez wyszukiwarkę, to Ci podałam. Innych uregulowań w tym zakresie nie widzę.

Wanda67 napisał:
Proponuję przeczytać Rozporządzenie w całości i ze zrozumieniem, a dla pewności zapoznać się z jego komentarzami bo wprowadzasz w błąd. Zapłata została dokonana przelewem.

Powrót