usługa świadczona drogą e....

• Autor wątku Autor wątku marmar_86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marmar_86

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Takie pytanie...jakiego dokładnie typu świadczenia mogą być uznane za usługi zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną?
czy np.
- ogólnodostępne strony takie jak onet stają się taką usługą, a wchodzący na nie staje się usługobiorcą?
- czy fora internetowe takie np. jak to nasze jest taką usługą?
Istnieje zapis "usługodawca - osobę fizyczną, osobę prawną albo jednostkę organizacyjną nieposiadającą osobowości prawnej, która prowadząc, chociażby ubocznie, działalność zarobkową lub zawodową świadczy usługi drogą elektroniczną,"
Jeśli tak to jakie są w takim razie zasady przetwarzania danych osobowych w postaci adresu IP jeśli wchodząc na stronę automatycznie taki adres jest przetwarzany?
Nie wiem czy nie zamotałem za bardzo, jeśli tak sory

Witam,

usługa może być praktycznie dowolna, czyli np. tak jak to forum, gdzie usługodawca umożliwia usługobiorcom wymianę poglądów. Upraszczając, usługa będzie tam, gdzie do korzystania z serwisu potrzeba potwierdzić znajomość regulaminu w zakresie wzajemnych zobowiązań. Większa część onetu to serwis informacyjny, ale jeśli wejdzie Pan w opcje Aukcja, musi Pan dokonać rejestracji i zapoznać się z regulaminem - zaczyna być świadczona konkretna usługa.

Co do dopuszczalności przetwarzania adresu IP przez usługodawcę to mówi o tym Art.18.5 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną.

Dziękuję ślicznie...przeoczyłem ten ust.5 Będę miał do Pana jeszcze jedno pytanie ale chyba w tym celu utworzę nowy wątek. Jeszcze raz dziękuję

Powrót