usługi telekomunikacyjne - okresy wypowiedzeń

• Autor wątku Autor wątku RomanZ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RomanZ

Użytkownik
Odpowiedzi
90
Witam
Mam pytanie ogólnie na temat różnego rodzaju umów na usługi telekomunikacyjne typu telewizja (sat i kablowa), internet, telefonia itp.

Zwykle jest tak, że podpisujemy umowę na tzw. promocję na określony czas a po zakończeniu promocji (jeśli nie przedłużymy umowy lub w porę nie rozwiążemy jej z dniem zakończenia promocji) obowiązują nas ceny cennikowe.

Co operator to inne terminy na złożenie wypowiedzenia.

Czy tę kwestię przepisy jakoś regulują czy też każdy operator może sobie wymyślić dowolny okres na wypowiedzenie?

Witam,

Według moich informacji jest ustawa, która to reguluje. 25 grudnia 2014r weszły w życie zmienione warunki ustawy o Prawie Telekomunikacyjnym, które zakładają m.in., że każda umowa zawarta po tej dacie ma 1 miesiąc wypowiedzenia, a po zakończeniu okresu podstawowego umowy w przypadku braku wypowiedzenia lub braku zawarcia aneksu przechodzi ona na czas nieokreślony z tą samą kwotą abonamentu.

Chciałbym jeszcze zapytać przy okazji tego wątku osoby bardziej obeznane z tematem: co się dzieje z umowami zawartymi PRZED tą datą? Bo z tego co wiem te umowy również powinny być dostosowane do tych przepisów. Czy ktoś to może potwierdzić, lub też wskazać źródło skąd czerpać takie informacje?

Dzięki za odpowiedź.

Chyba faktycznie tak jest bo dzwoniłem kilka dni temu na infolinię do operatora kablowego, gdyż skończyła mi się promocja na TV kablową.
Dowiedziałem się że dalej będę płacił tyle ile w trakcie promocji, mimo iż moja umowa jest już na czas nieokreślony.
Dodatkowo dowiedziałem się że obowiązuje mnie dwumiesięczny okres wypowiedzenia a od sierpnia, w związku ze zmianą regulaminu, jednomiesięczny okres wypowiedzenia.

Powrót