Usługi w działalności nierejstrowanej

• Autor wątku Autor wątku Skikor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Skikor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

chciałem wystartować z działalnością nierejstrowaną, ale znalazłem taką informację, że nie można świadczyć w jej ramach usług ponieważ jest to traktowane jako umowa zlecenie podlegające oskładkowaniu.

Informacje w Internecie są niestety sprzeczne więc chciałbym zapytać ekspertów w swoim konkretnym przypadku:

Na wstępie zaznaczę, że:
- współpraca byłyby jedynie z osobami prywatnymi
- jestem osobą pracującą (służby mundurowe) więc składki ZUS nie dotyczą mnie nawet przy zarejestrowanej DG, ale z uwagi na bardzo małą skalę nie opłaca mi się ponosić nawet kosztów składki zdrowotnej i księgowego.

Prace jakie chciałbym w ramach działalności nierejstrowanej wykonywać:

1. Drobne remonty - gładzie, malowania, kafelkowania itp. typu program Usterka, ale na wyższym poziomie :)

lub/i

2. Fotografia - portrety, eventy, śluby, motoryzacja itp.
W tym punkcie można by to robić na dwa sposoby (kwoty przykładowe:
- sesja 300zł w tym klient otrzymuje 10zdjęć gotowych
- sesja "za darmo", po czym klient dostaje link do bazy gotowych zdjęć i sam wybiera co chce "kupić" przykładowo 1 zdjęcie 30zł, ale może ich kupić 10, 30, albo żadnego - w takim rozwiązaniu w moim mniemaniu jest to sprzedaż, a nie usługa, nawet jeśli działalność nierejstrowana by ich nie dopuszczała.

Dodatkowe pytanie, wiem, że nawet jeśli dostanę tu konkretną odpowiedź to w wypadku kontroli, ZUS może mieć swoją wizję, a po sądach nie chciałbym chodzić ani płacić kar. Czy jest jakieś miejsce, jak interpelacja US, gdzie można to samo pytanie skierować i dostać oficjalną odpowiedź, która będzie wiążąca.

Z góry dziękuję za pomoc.

Powrót