Usługi w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku tom77tp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tom77tp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
:)Witam, interesuje mnie sposób wykonania usługi montażu własnego towaru na terenie Niemiec. W związku z tym mam pytanie czy jadą montować swój firmowy produkt obowiązują mnie godzinowe stawki minimalne obowiązujące pracowników wykonujących usługi w Niemczech ? Jak najlepiej jest mieć zarejestrowanych pracowników na czas wyjazdu , czy mogą być też na umowach o dzieło ?
Jako firma montujemy własne płyty kamienne wycinane z naturalnego piaskowca. Zlecenie jest na terenie Niemiec wschodnich. Proszę o odpowiedź ewentualnie na namiary na osobę która to by mi udzieliła odpowiedzi na moje pytania ?

Problem sprowadza się do pytania: Czy ci pracownicy firmy będą uznani, za pra. cowników oddelegowanych przez firmę. Jeśli tak, to będą podlegać wszystkim przepisom niemieckiego prawa pracy, tj. płacy minimalnej wynikającej nie z ustawy o płacy minimalnej, lecz przede wszystkim z umów zbiorowych o pracę, czyli tzw. Tariffvärträge; ta płaca minimalna wynosi aktualnie 9,35 Euro na godz. brutto (a nie 8,50 Euro na podstawie ustawy o płacy minimalnej). Ważne są dlatego dwa punkty: 1. jak się ma wartość tych dostarczanych niem. odbiorców płyt do wartości prac montażowych. 2. Jak długo pracować będą pracownicy na tym montażu.
Nie można twierdzić, że wysyła się pracowników do montażu cegieł, który to montaż polega na wybudowaniu muru. Niemieccy urzędnicy mogą uznać, że te płyty to materiał budowlany, jak np. cegły. Dlatego ważne byłoby, aby w razie czego wykazać, że wykładanie tych płyt, czyli ich montaż na fasadach, jest specyficzny, wynikający z rodzaju i właściwości tych płyt. Innymi słowy: celowe jest powierzenie montażu tych płyt pracownikom firmy, które te płyty wyprodukowała, a nie jakiejś pierwszej lepszej innej firmie. Myślę, że najważniejsze jest, jak długo ci pracownicy będą przy tym pracować. 8 dni, czy dłużej?

Montaż by się odbywał etapami. 3-4 wyjazdy po 8 dni roboczych - przerwy około 3- 4 tygodni . Wartość usługi świadczonej przez pracownika wynosi około 10 % wartości całkowitej ceny materiału.
Innymi słowy: celowe jest powierzenie montażu tych płyt pracownikom firmy, które te płyty wyprodukowała - to jest ważne by wykonywali to nasi pracownicy bo kamień jest specyficzny w swej budowie i najlepiej wiedzą jak się z nim obchodzić.

Powrót