ustalanie pobytu świadka sprawy

• Autor wątku Autor wątku rosa66
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rosa66

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
Moj tata miał dzisiaj w pracy wizytę 2 panów z Policji Z Wydziału Kryminalnego . Pokazali pismo z PROKURATURY REJONOWEJ następującej treści: "Proszę o poinformowanie o obecnym stanie poszukiwań XX. Zamieszkałej XY. Zarządzenie w sprawie poszukiwania świadka w celu ustalenia miejsca jego pobytu zostało wydane w dniU XX.YY.2009 r w sprawie o sygnaturze ....." Pismo podpisał: ASESOR PROKURATURY REJONOWEJ. Moje pierwsze pytanie brzmi, gdyż tata nie miał przy sobie mojego adresu a jedynie powiedział im ze od kilku lat mieszkam w Anglii: 1. czy zostane zatrzymana na lotnisku, w celu ustalenia mojego adresu. Drugie pytanie:
2. czym się zajmuje wydział kryminalny ? - czy to może być sprawa dotycząca mojego złożenia zeznania w sprawie ustnego straszenia mnie śmiercią (złożyłam w 2005 taki pozew- ale wtedy chyba nie byłabym wzywana jako świadek tylko powódka); czy też sprawa dotycząca nie spłacanego kredytu klienta - miałam kiedyś pośrednictwo kredytowe ? Prosze o odpowiedź.
rosa

powodka czy powód to w sądach cywilnych ,a nie karnych...

nikt ci tutaj nie powie z jakiego powodu Policja cię szuka , stawisz się do prokuratury czy na Policję to się dowiesz... jeśli tylko szukaja cię w charakterze świadka to nie ma powodu się obawiać - nie zostaniesz zatrzymana..:) chyba ,że w ostatentacyjny sposób nie będziesz się stawiała nna wezwania to może zostać wydany nakaz zatrzymania i przymusowego doprowadzenia...

Dziekuje, a czy moze wiesz co znaczy numer w sygnaturze sprawy: 3 DS 672/05/2/5 - czy te ostatnie 4 cyfry to data rozpoczecia postepowania ?
Jak szybko przedawniaja sie sprawy ?
dziekuje

Przełamanie /05 oznacza że sprawa została wszczęta w 2005r. Cyfry 2 i 5 są oznaczeniem wewnętrznym prokuratury i wskazują na konkretnego prokuratora - takie oznaczenie jest po prostu pomocą dla sekretariatu, aby łatwiej było im przyporządkować pocztę do konkretnego prokuratora. Z samej sygnatury nic więcej się nie dowiesz.

dziekuje za odpowiedz :)
Mam jeszcze jedno pytanie - jeśli mieszkam za granica, to czy mam obowiazek stawić sie jako świadek na przesłuchanie (i na czyj koszt) w Polsce czy też mogą mnie przesłuchać w prokuraturze w Anglii , w miejscu zamieszkania ?
pozdrawiam
rosa

Kodeks postępowania karnego
Art. 177. § 1. Każda osoba wezwana w charakterze świadka ma obowiązek stawić się i złożyć zeznania.

Co do ustalenia terminu, ewentualnych kosztów i wszystkich innych wątpliwości sugeruję skontaktować się telefonicznie lub pisemnie z Prokuratorem nadzorującym sprawę.
Uggodnią Państwo po prostu wszystkie szczegóły. Być może przesluchanie można przełozyć do czasu aż przyjedzie Pani np do Polski w odwiedziny do rodziny, być może również zgodzi się na jakieś inne rozwiązanie sprawy.

Powrót