Ustalenie adresu uczestnika postępowania spadkowego

• Autor wątku Autor wątku LukaszLaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LukaszLaw

Użytkownik
Odpowiedzi
116
Dzień dobry,

W postępowaniu spadkowym po bracie mojej mamy zmarł uczestnik postepowania tj. siostra mojej mamy. Postępowanie zostało zawieszone. Po tym moja mama wniosła kolejną sprawę spadkową po siostrze ze względu na interes prawny. Jeden z uczestników nie chce podać adresu zamieszkania za granicą (w Chinach). W korespondencji mailowej odmowę uzasadnia nie bycia stroną postępowania przez mamę. Czy ma rację?

Ponadto planujemy złożenie wniosku o wystąpienie przez Sąd do Konsulatu Generalnego w Szanghaju o udostępnienie adres uczestnika postępowania (po kontakcie z nim przekazał poszukiwanej osobie naszą prośbę i nastąpił kontakt) lub wyznaczenie kuratora. Czy w tej sytuacji to odpowiednie kroki?

Pozdrawiam i życzę miłego dnia:)

LukaszLaw napisał:
Po tym moja mama wniosła kolejną sprawę spadkową po siostrze ze względu na interes prawny. Jeden z uczestników nie chce podać adresu zamieszkania za granicą (w Chinach). W korespondencji mailowej odmowę uzasadnia nie bycia stroną postępowania przez mamę. Czy ma rację?
Skoro Twoja mama rzeczywiście ma interes prawny i jest wnioskodawcą to nie, nie ma racji.

LukaszLaw napisał:
Ponadto planujemy złożenie wniosku o wystąpienie przez Sąd do Konsulatu Generalnego w Szanghaju o udostępnienie adres uczestnika postępowania (po kontakcie z nim przekazał poszukiwanej osobie naszą prośbę i nastąpił kontakt) lub wyznaczenie kuratora. Czy w tej sytuacji to odpowiednie kroki?
To prawdopodobnie jedyne kroki jakie można podjąć na chwilę obecną.

tomBombadil napisał:
Skoro Twoja mama rzeczywiście ma interes prawny i jest wnioskodawcą to nie, nie ma racji.

To prawdopodobnie jedyne kroki jakie można podjąć na chwilę obecną.

Dziękuje za odpowiedź. Życzę miłego dnia:)

Powrót