ustalenie kapitału początkowego-odwołanie

• Autor wątku Autor wątku hombre06
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hombre06

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, mam problem z ZUSem.
Chodzi o to że nie chce uznać lat pracy w których osiągnąłem wyższe dochody. Podaje następujące powody:
rok 1990-"ponieważ zachodzi prawdopodobieństwo, że wynagrodzenie zostało wykazane za cały rok natomiast zakład pracy od 01.02.1990 rozlicza się na deklaracjach bezimiennych"
lata 1991-1993-"ponieważ przechowawca dokumentów nie jest upoważniony do wystawiania zaświadczeń o zatrudnieniu i wynagrodzeniu ZUS Rp-7 a jedynie zaświadczeń o zatrudnieniu i wynagrodzeniu."
Pracowałem wtedy w Przedsiębiorstwie Zagranicznym "Unicraft" Radom (lata 1986-1993). Posiadam z tej firmy świadectwo pracy oraz zaświadczenie o zatrudnieniu i wynagrodzeniu które w ZUSie przedłożyłem.
Firma już upadła więc nie jestem w stanie uzyskać żadnych dodatkowych zaświadczeń. Na dodatek w KRS nie zdołałem uzyskać aktualnego adresu jakiejkolwiek firmy która przechowuje dane pracownicze (adres tam zamieszczony jest nieaktualny, są też wzmianki o procesach sądowych w których nie można było odnaleźć właściciela).
W rezultacie całego tego zamieszania ZUS wliczył w kapitał początkowy rok w którym kończyłem szkołę średnią (rok 1981, pracowałem wtedy od września) oraz za rok 1990 policzył mi wynagrodzenie minimalne (wtedy 3mln zł) mimo, że uzyskałem ponad 14mln dochodu.
Jednym zdaniem pominięto lata najlepszych zarobków z wyżej wymienionych przyczyn.
Proszę o radę co mogę zrobić w tej sprawie.

Widze ze twoj post jest z 2009 roku. Zatem pewnie juz nieaktualne?

Mamy jakiego nowego nabijacza postów. Gwoli wyjaśnienia - post jest z 27.11.2010 odpowiadaj chłopie :)

Witam mam problem w odnalezieniu archiwum w ktorym chcialem uzyskac , kapitalu poczatkowego .Pracowalem w zagranicznym przedsiebiorstwie "UNICRAFT " w Warszawie to biuro tegoz przedsiebiorstwa miescilo sie na ul .Kasprowicza 10. w latach01.04.1985 do dnia 31.08.1989.
Bardzo prosze o informacjie w znalezieniu miejsca archiwum w ktorym sz moje zarobki
z danego okresu zebym mogl zalozyc capitol poczatkowy I przedstawic do ZUS.
Z powarzaniem WS.

Przepraszam za odkop, ale czy komuś udało się odnaleźć archiwa tej firmy? Obecnie w internecie nie ma nic poza wzmiankami w skanach gazet z lat 90. Jak się dowiedziałem od zainteresowanego biuro było w Warszawie przy ulicy Okopowej 28 lub 30. Niestety nic więcej nie mogę znaleźć. Jakieś pomysły gdzie dalej mógłbym szukać?

Powrót