ustalenie kontaktów i wys.alimentów

• Autor wątku Autor wątku ellka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ellka

Użytkownik
Odpowiedzi
57
Dostałam z Sadu jeden wniosek o ustalenie kontaktów ojca z dzieckiem i ustalenie wyskosci alimentów . Czy jest to mozliwe aby na sprawie sadowej sad mogł orzekac w dwoch sprawach?
( dodam, ze ojciec dziecka chce ustalic jaką kwotę bedzie placił na dziecko)

Dodam jeszcze ze zanim dostałam owy wniosek tosama tez złozylam pozew o alimenty.

A co z pozwem który ja złozylam? I jak Sad moze podjąc decyzję o ustaleniu wysokosci alimentów nie znajac wydatków ktore ja ponosze na dziecko ( dziecko jest ze mną). Mam sie do tej sprawy w takim wypadku przygotowac jak do normzlnej sprawy o alimenty>

Sąd rodzinny będzie rozpatrywał pozew twojego męża w kwestii unormowania widzeń z dzieckiem a Twój pozew w zakresie ustalenia wysokości należnych dziecku alimentów.

Głupio cwany ten twój mąż. :D

hmm nie za bardzo rozumiem:( Na moj pozew jeszcze nie mam odpowiedzi z Sadu...

PS. Cwany to on jest to prawda :) Dzięki Bogu t nie mój mąż tylko ojciec dziecka :D

W tych sprawach nie jest obowiązkowe składanie pisemnej odpowiedzi na pozew .
Kiedy Sąd otrzyma wszystkie pozwy to wyznaczy jeden termin rozprawy dla wszystkich trzech pozwów , bo pozwy te dotyczą tego samego dziecka, dlatego jedna sprawa i dwa wątki: widzenia z dzieckiem i należne dziecku alimenty.
Pozew dotyczący alimentów na dziecko / Twój pozew/ jest dla Sądu najważniejszy, ponieważ to ty wiesz jakie są uzasadnione potrzeby dziecka, a jego deklaracje to owszem jeśli da więcej niż ty potrzebujesz są do przyjęcia.
W każdym razie to ty masz walczyć o alimenty a nie on . :)

Rozalinda, czyli mam rozumieć ze Sad w tym momencie wziął pod uwagę również " moj pozew"? Problem w tym ze ojciec dziecka dostał już odpowiedz z Sadu, sprawa miala byc a mnie na niej nie bylo bo okazalo sie ze w adresie był bląd. Teraz podobno jest wyznaczony kolejny termin i wie o tym tylko ojciec dziecka, poinformował mnie o tym. Natomiast nie wiem czy powinno mnie to w tym momencie interesowac skoro nie dostałam nadal wezwania.

[cytat="ellka"]Rozalinda, czyli mam rozumieć ze Sad w tym momencie wziął pod uwagę również " moj pozew"? [/cytat]

Teoretycznie powinien wziąć pod uwagę, ale czy stało się tak w rzeczywistości nie wiem.

Powinnaś udać się do sekretariatu sądu wydział rodzinny z zapytaniem czy została nadana sygnatura akt Twojej sprawy i czy toczy się postępowanie w sprawie o alimenty założonej przez ojca dziecka, ponieważ uzyskałaś od niego informację, że nie odbierasz wezwań na sprawę, którą on założył.

Po zasięgnięciu tych informacji można podjąć dalsze kroki jak napisanie pisma procesowego, ale tu potrzebne są konkrety o które musisz zapytać w sekretariacie sądu. Podreptaj koło tego, bo różne cuda się zdarzają. :)

Powrót