Ustalenie pełnomocnika

• Autor wątku Autor wątku KwiatuszQ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KwiatuszQ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Mojemu narzyczonemu firma windykacyjna "Vindexus" założya sprawę w sądzie dotyczącą zadłużenia za telefon komórkowy. Sprawa została rozpoznana na posiedzeniu niejawnym, gdzie w konsekwencji sąd wystawił nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym. Od tej decyzji będziemy się odwoływać, ponieważ owa zaległość jest przedawniona. Chciałabym być pełnomocnikiem narzyczonego.
Nie wiem czy trzeba pisać jakieś osobne pismo do sądu o ustanowieniu pełnomocnika, czy wystarczy, że w sprzeciwnie ( SP ) zawrę swoje dane w rubryce "pełnomocnik". Bardzo proszę o pomoc w tej kwestii.

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy wystarczy że w rubryce " Żądanie zwrotu kosztów procesu " napiszę " Proszę o przenisienie wszystkich kosztów związanych z postępowaniem sądowym na powoda "??? Czy na tej podstawie wrazie wyroku na naszą korzyść nie będziemy musięli ponosić żadnych kosztów związanych z procesem?

Pozdrawiam.

Jeśli jest Pani narzeczoną, to nie może Pani być pełnomocnikiem swojego narzeczonego. Osoby mogące być pełnomocnikami: art. 87 kpc.

Od Sądu otrzymaliśmy "Pouczenie pozwanego o przysługujących mu prawach ( art. 206 k.p.c. ) w którym jest napisane:
[cytat:1uiigv74]"Na każdym etapie procesu można ustanowić pełnomocnika. Może nim zostać nie tylko adwokat czy radca prawny, ale także rodzina, małżonek, rodzeństwo zstępni strony, osoby pozostające ze sobą w stosunku przysposobienia..."[/cytat:1uiigv74]

Więc jak to rozumieć?

Narzeczeni nie sa dla siebie jeszcze rodzina, dlatego nie moze Pani zostac pelnomocnikiem narzeczonego.

Powrót