Ustalenie prawa prawa autorskiego do ksiazki.

• Autor wątku Autor wątku voytex66
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

voytex66

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Borykam sie z nastepujacym problemem, chce wydac ksiazke ktorej autor zmarl 1873 r., czyli juz ponad siedemdziesiat lat temu, ostatnie wydanie tej ksiazki, w jezyku polskim pochodzi z 1903 roku, wydawnictwo juz nie istnieje, wersia na e-booka jest dostepna w jezyku angielskim i francuskim za darmo w ofercie wydawnictwa Barnes & Nobels, wszystko wskazywalo by prawa autorskie wygasly, jak moge to praktycznie udowowodnic oraz jakie kroki musze poczynic aby uzyskac dla tej ksiazki ISBN ?

Witaj,

jeśli będziesz tłumaczył z oryginału, o nie ma problemu, bo tu prawa autorskie dawno wygasły, natomiast, jeśli chcesz korzystać z tłumaczenia, to kwestia, czy ono nie jest w dalszym ciągu chronione prawami autorskimi tłumacza.

Dzieki Cris za szybka odpowiedz, ale sie nie zrozumielismy, moze niezbyt jasno przedstawilem problem , ksiazka o ktorej wspomnialem jest w orginale napisana przez polskiego autora i chce ja wydac po polsku, jak wspominalem autor zmarl ponad 70 laty a ostatnie polskie wydanie pochodzi z 1903 roku, wydane przez wydawnictwo ktore juz nie istnieje, wazne dla mnie jest czy z to wystarczy zeby uzyskac ISBN i wydac ksiazke, jezeli sa jeszcze jakie wymogi formalno-prawne to jakie?

fakt, źle zrozumiałem z językiem oryginału ;)

Prawa autorskie wygasły, więc możesz wydawać. Jest jeszcze taki jeden mały niuans w USTAWIE z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych":
Przepis prawny:
Art. 40.
1. Producenci lub wydawcy egzemplarzy utworów literackich, muzycznych, plastycznych, fotograficznych i kartograficznych, niekorzystających z ochrony autorskich praw majątkowych, są obowiązani do przekazywania na rzecz Funduszu, o którym mowa w art. 111, wpłaty wynoszącej od 5 % do 8 % wpływów brutto ze sprzedaży egzemplarzy tych utworów. Dotyczy to wydań publikowanych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
11. Producenci i wydawcy dokonują wpłat, o których mowa w ust. 1, za okresy kwartalne w terminie do końca miesiąca następującego po zakończeniu kwartału, w którym uzyskano wpływy ze sprzedaży. Jeżeli wysokość wpłaty nie przekracza wyrażonej w złotych równowartości kwoty 1 000 euro, możliwe jest rozliczanie w innych regularnych okresach, nie dłuższych jednak niż rok obrotowy.
2. Przepis ust. 1 stosuje się odpowiednio do egzemplarzy chronionych opracowań utworów niekorzystających z ochrony autorskich praw majątkowych.
3. Minister właściwy do spraw kultury i ochrony dziedzictwa narodowego określa, w drodze rozporządzenia, wysokość procentu, o którym mowa w ust. 1.

Dzieki Cris, to mnie podniosles na duchu, a tak gwoli ciekawosci, bo mimo wolnie poruszylismy interesujacy mnie temat, jak wygladaja prawa autorskie do tlumaczenia tak dla przykladu; chce wydac Chate wuja Toma napisana przez Henryke Elżbiete Beecher-Stowe ktora zmarla 1896 roku czyli ponad siedemdziesiat lat temu, pierwsze polskie wydanie na podstawie tlumaczenia L.Dydackiego ukazalo sie 1853 we Lwowie ktory podejrzewam zmar 70 lat temu. Czy rowniez, przy prawach do tlumaczen mamy siedemdziesiecio letni okres chroniacy, czy obowiazuja tu juz jakies inne przepisy?

Powrót