Ustalenie spadku ojca

• Autor wątku Autor wątku MichalW3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MichalW3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Cześć,
Niedawno zmarł mój ojciec. Tata był posiadaczem bardzo dużego majątku tj. nieruchomosci, aktywa pieniężne, należności krótko i długoterminowe, fabrykę mleka oraz wiele dzieł sztuki, gdzie wartość jednostkowa często przekraczała kilkaset tysięcy złotych.

Mój kontakt z ojcem był poprawny. Nie mieliśmy świetnej relacji, ale była.
Tata miał także córkę z inną kobietą, która całe życie mieszkała za granica, w Australii, nigdy nie przyjęła jego nazwiska oraz nigdzie nie figuruje w dokumentach jako jego córka. Prawnie jest osobą obcą.

Ojciec znany był z zamiłowania do pieniędzy, cwaniactwa i swojej córki, co przez lata udowadniał przepisując wszystko na nią. Oczywiście na tyle na ile zgrabnie dało się to zrobić. Stad jestem pewny, że wszystkie nieruchomosci są własnością „siostry”, choć nie wiem w jaki sposób je nabyła.

Niestety ja od ojca nigdy niczego nie otrzymałem, choć zawsze obiecał wiele. Podczas kontaktu z siostrą usłyszałem „że nic jej niewiadomo odnośnie abym miał cokolwiek otrzymać i że wszyscy za życia dostalismy po równo”.

Jestem świadomy, że ojciec kochał swoją córkę bardziej i ze wzajemnością, nie chce nawet żadnego równego podziału, ale wydaje mi się, że należy mi się cokolwiek.

W jaki sposób to najlepiej rozpocząć? Jestem pewien, że tata w dniu śmierci posiadał cokolwiek - chociażby antyki dzieła sztuki które są w jego domu, którego właścicielka jest siostra.

Jestem gotowy wziąć kredyt, aby opłacić koszty sprawy, ale muszę mieć pewność, czy jest szansa.

Jak domniemam są dwie drogi,

najpierw polubownie ustalić ojca majątek w dniu śmierci (w jaki sposób to zrobić, gdy miał to wszystko tak porozrzucane)

oraz ta cięższa, dowieść ojcostwa mojej siostry poprzez testy DNA, co wydaje się bardzo skompilowane, choć Tata nie został skremowany.

Czy ktoś z Państwa zna specjalistów w dziedzinie spadków?

Pozdrawiam

Trochę to brzmi jako opowieści Science-fiction. Jeśli ojciec za życia przepisał komuś coś , choćby to była nawet osoba obca. To nic nie da udowadnianie ojcostwa, lub jego zaprzeczenie. Należałby się Panu jednak zachowek. Mam dwa pytania. Kiedy zmarł ojciec, i czy zostawił testament? Czy obyło przyjęcie spadku u notariusza? Jeśli nie to warto takie postępowanie przeprowadzić.

Powrót