Ustalenie utworu

• Autor wątku Autor wątku tonfa_bot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tonfa_bot

Użytkownik
Odpowiedzi
51
Witam, jakiś człowiek podpowiedział mi, żebym budując postać do gry komputerowej wyposażył ją w określone elementy uzbrojenia (tarcza ze specjalnym urządzeniem aktywowanym w momencie ataku oraz unikatową broń).
Pytanie brzmi, czy osoba podpowiadająca ma część praw autorskich w takim wypadku?
Czy można te podpowiedzi (osoba patrzyła na proces tworzenia postaci na komputerze i brała w nim udział ustnie) uznać za ustalenie części tego utworu?

A na jakiej podstawie uważasz, że mamy tutaj do czynienia z procesem twórczym w myśl Prawa autorskiego? Dobór uzbrojenia postaci w grze w żaden sposób nie generuje zaistnienia praw autorskich.

Broń ma charakter twórczy, gdyż jest innowacyjnie skonstruowana i jest to pomysł osoby podpowiadającej, zaś wizualne wykonanie jest dziełem osoby przy komputerze.

Na początek poczytaj licencję lub regulamin gry.
tonfa_bot napisał:
... gdyż jest innowacyjnie skonstruowana ...
Możemy tutaj mówić o działaniu o charakterze technicznym, a nie twórczym w sensie PA.
tonfa_bot napisał:
... wizualne wykonanie jest dziełem osoby przy komputerze. ...
Użyła elementów dostępnych w grze? Narysowała od nowa ?

Ostatnia edycja:
To jest tak: Stworzyłem grę komputerową i kilka postaci do niej. Ktoś powiedział, żebym wziął po jednym elemencie z dwóch już wykonanych postaci, zrobił z nich nową broń i dał nowo-tworzonej postaci. Czy podpowiadający ma prawa autorskie do tej nowej postaci?

Pomysł nie podlega ochronie prawnoautorskiej, zatem nie, nie nabył żadnych praw.

Powrót