Ustalenie własności fora internetowego

• Autor wątku Autor wątku damiecki.marcin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

damiecki.marcin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

jakieś 10 lat temu w rozmowie przy piwku z kolega wyszła rozmowa o braku informacji na temat jednej Marki w Polsce wiec stwierdziłem ze skoro nie ma nic to możemy stworzyć forum internetowe.Tak też się stało jako że kolegi umiejętności i znajomość komputera ograniczała się do buszowania w internecie i nawet był zdziwiony ze można samemu założyć forum, stworzyłem to ja na początku oparte o darmowe fora kolegę zrobiłem adminem. Po 4 latach stwierdziliśmy z użytkownikami forum ze trzeba to przenieść na oddzielny serwer i rozbudować forum ponieważ tamto było mocno ograniczone. Stworzyłem wszystko od początku oparte na phpbb3 włącznie z regulaminem ,obrazkami,wyglądem forum, przenoszeniem tematów ze starego forum również jestem na forum jako "założyciel" i pierwszy zarejestrowany.jako ze on miał znajomego w firmie hostingowej a mnie nie było jakiś czas na miejscu załatwił serwer i wybrana przez nas domenę. Po paru latach forum się powiększyło do bardzo dużych rozmiarów dalej zajmowałem się wszystkim razem z moderatorami i 3 adminem a on pojawiał się raz na jakiś czas i jedynie banował ludzi którzy jemu podpadli i czasami napisał jakiś post... ale zobaczył ze przy takiej ilości można zacząć czerpać korzyści. I się zaczęło straszenie że forum jest jego bo na niego jest domena i serwer że mnie wywali itp. Wywalić założyciela nie może nawet jako Admin ale wiem że może to zrobić przez kolegę bezpośrednio z serwera i zaczynam się martwić. Więc pytam Jak ustala się właściciela forum ew czy wejść na drogę sądową? Czy faktycznie człowiek który widnieje jako najemca serwera i domeny jest prawnie właścicielem ?

Ps . z góry przepraszam za powielenie tematu z działu "nowe technologie" ale tutaj bardziej pasuje a tam nie widzę możliwości usunięcia.

jesteś założycielem i head adminem po prostu zwolnij go i przenieś forum na inny hosting, tak to widzę. Analogicznie zatrudniasz się w firmie w której jest właściciel który zleca ci prace zdalnie nawet go nie widzisz, po kilku latach takiej pracy firma nie jest twoja.

Jeżeli tak zrobię i kolega jemu podpowie to na pewno rusza forum z powrotem z backupu albo on założy sprawę. Wchodzi na forum raz na jakiś czas ale administracyjnie nic nie robi.
I sam nie wiem jakie mam szanse w sądzie dlatego też pytanie czy osoba która wynajmuje serwer i domenę jest jednoznacznie właścicielem forum. Nie chodzi mi o wywalenie jego bo mi teoretycznie nie przeszkadza pytanie tylko czy może mi zagrozić oprócz wykasowania wszystkiego z serwera o co się nie obawiam ponieważ regularnie robię kopie bazy. Dodam ze od paru lat opłaty robię ja lub 3 admin na zmianę.

damiecki.marcin napisał:
... kolega jemu podpowie to na pewno rusza forum z powrotem z backupu albo on założy sprawę. ...
W oparciu o tę informację:
damiecki.marcin napisał:
... Stworzyłem wszystko od początku oparte na phpbb3 włącznie z regulaminem ,obrazkami,wyglądem forum, przenoszeniem tematów ze starego forum również jestem na forum jako "założyciel" ...
to jego działanie będzie naruszało Twoje prawa autorskie majątkowe ze wszystkimi z tym związanymi konsekwencjami. To Ty będziesz miał prawo do roszczeń cywilnoprawnych jak i zgłoszenia podejrzenia popełnienia przestępstwa. Abonentowanie domeny i serwera nie czyni go posiadaczem praw autorskich do zawartości.

Ostatnia edycja:
z drugiej strony wynająć kogoś kto stworzy wygląd forum od zera nie jest problemem wiec dalej nie jest to pocieszającą wiadomość

Kto w takiej sytuacji ma prawa majątkowe do treści umieszczonych na forum?

Do utworów ich autorzy.
Wypowiedzi na forum traktowane są jako swego rodzaju rozmowa towarzyska, która nie podlega ochronie prawnoautorskiej.

damiecki.marcin napisał:
z drugiej strony wynająć kogoś kto stworzy wygląd forum od zera nie jest problemem ...
Lecz nie takie samo co do wyglądu, sama idea forum nie podlega ochronie.

Powrót