Ustalenie wygaśnięcia obowiązku alimentacyjnego

• Autor wątku Autor wątku Mgda2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mgda2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Dostałam wezwanie do sądu, pozwał mnie mój Ojciec o ustalenie wygaśnięcia obowiązku alimentacyjnego. Wydaje mi się to jednak jakimś nieporozumieniem. Krótko. Mój Ojciec nigdy nie płacił mi alimentów.Płacił mi fundusz alimentacyjny. Z pozwu wynika, że w 2015 roku komornik sądowy zajął konto mojego Ojca na poczet tego fundusz i jakiś kosztów. Wydaje mi się że mój Ojciec błędnie zinterpretował uzasadnienie tego postępowania. I teraz kilka faktów: Ojca ostatni raz widziałem na komunii świętej, obecnie mam 33 lata, nie otrzymałam ani złotówki alimentów od 2005 roku, w 2008 roku napisałam pismo u komornika sądowego, że zrzekam się przyszłych alimentów, gdyż dostałam pracę, wzięłam ślub i zmieniłam nazwisko, jednocześnie napisałam że za zaległe alimenty komornik ma prawo rościć sobie prawo. Dlaczego piszę? W pozwie jest informacja, że mój Ojciec wniósł o pokrycie przeze mnie kosztów sądowych (wiem, te są stosunkowo niewielkie, gdyż miał alimenty w wysokości 200 zł), ale też na pokrycie kosztów swojego mocodawcy w wysokości 2400 zł. Od komornika udało mi się wyciągnąć na szczęście wszystkie dokumenty, łącznie z moim oświadczeniem z 2008 roku. Pani powiedziała mi, że rzeczywiście obciążą mnie tymi kosztami przy tej rozprawie. Czy taka sytuacja może mieć miejsce? Co zrobić aby tego uniknąć. Oboje z mężem mamy 3 dzieci, nie zarabiamy najgorzej, niemniej jednak wydatek powiedzmy 2600 zł nie jest nam na rękę. Przez całe moje życie komornikowi udało się z mojego Ojca ściągnąć trzy krotność tej kwoty :) Absurd :) Będę wdzięczna za odpowiedź.

Ojciec prawidłowo postąpił składając pozew. Pani ma na ten pozew odpowiedzieć i dołączyć dowody : zaświadczenie o dochodach, akt małżeństwa, zaświadczenie o ukończeniu ostatniej szkoły - powinny wystarczyć.
Sąd ustali czy tak jak Pani twierdzi obowiązek ustal w 2008 roku. Moment rozpoczęcia pracy nie ma znaczenia. Liczą się mozliwości. Jeśli szkole porzuciła / ukonczyla Pani np. w wieku 18 lat to będzie to rok 2002. Ojciec /FA wypłacal do 2005 czyli Pani powinna zwrócić za 3 lata alimenty (do FA). Może być też sytuacja, że sąd uzna, że obowiązek wygasł w 2005 zatem ojciec nie jest Pani dłużnikiem za lata 2005 - 2008, co przy nowej ustawie może mieć ogromne znaczenie dla dłużnika.
Jeśli informowała Pani ojca na bieżącą o swojej sytuacji to należy dołączyć dowody na to do odpowiedzi i wnosic na tej podstawie o nieobciążanie Pani kosztami sądowymi i zastępstwa.
I na marginesie FA to tylko zastępstwo za ojca. Jeśli teraz splacic dług to należałoby uznac, że pod przymusem (ale zawsze) to on Pania alimentowal.

Ostatnia edycja:
Powrót