Ustalenie wyroku a rozprawa główna

• Autor wątku Autor wątku merkucjo1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

merkucjo1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Miesiąc temu dostałem pismo że w Sądzie odbedzie się posiedzenie w sprawie ustalenia wyroku (obecność nieobowiązkowa). Jednakże że przedwczoraj dostałem znowu list w którym piszą że za miesiąc odbędzie się rozprawa główna ( obecność obowiązkowa).

1. Chciałbym się dowiedzieć czy normalny jest taki stan rzeczy ?
2. Czy muszę wziąść obrońcę w urzędu lub z wyboru, w sytuacji w której przyznam się do zarzucanym mi czynów (błacha sprawa) ? Poprostu nie chcę ponosić kosztów sądowych.
3. Jaka jest rola obrońcy i czy ma on obowiązek być na mojej rozprawie ?

Dziękuję z odpowiedź i pozdrawiam !

To co napisałeś może sugerować że Sąd nie uwzględnił wniosku o skazanie Cię bez rozprawy na uzgodnioną wcześniej z prokuratorem karę i dlatego sprawa trafiłą na rozprawę.
Co do zasady, korzystanie z obrońcy nie jest obowiązkowe - wybór należy więc do Ciebie.
Rolą obrońcy jest podnoszenie wszelkich okoliczności które działają na korzyść oskarżonego. Jego obecnośc na rozprawie, co do zasady nie jest obowiązkowa. Obecność obrońcy wyjątkowo jest jednak obowiązkowa, kiedy zachodzi tzw. obrona obligatoryjna (czyli gdy oskarżony jest: nieletni, głuchy, niemy lub niewidomy, lub zachodzi uzasadniona wątpliwość co do jego poczytalności - zob. art. 79. § 1). W wypadku obrony obligatoryjnej oczywiście obrońca musi być ustanowiony w sprawie (czy to przez oskarżonego czy przez Prezesa Sądu lub Sąd).

Czego w takim razie można się spodziewać ?
Czy może zaistnieć sytuacja ze to właśnie sąd nie zgadza się z wnioskiem prokuratora, i w takiej sytuacji jest za czy przeciw wobec oskarżonego ?

Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję i pozdrawiam.

Spodziewać się można tego że będzie rozprawa po której Sąd rozważy całość materiału dowodowego i wyda wyrok.
Z faktu skierowania sprawy na rozprawę trudno wnioskować czy Sąd orzeknie po przeprowadzeniu rozprawy inaczej niż proponowały wcześniej strony.

BTW: Sąd nie jest od tego aby być za lub przeciw oskarżonemu. Sąd ma bezstronnie przeprowadzić proces, ocenić dowody i wydać wyrok, bacząc by był on zgodny z prawem.

Pytanie czy Sąd jest za oskarżonym czy przeciw ma podobny sens co pytanie czy kodeks karny jest za czy przeciw oskarżonemu ;)

No tak, ale czy sąd ma prawo na podstawie dowodów wydać inny wyrok niż ten którego domaga się prokurator, tzn. prokurator chce tak, ale sąd chcę większej kary, itp.

Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję i pozdrawiam.

Sąd zawsze ma możliwość orzec inaczej niż wnioskują strony. Zarówno co do winy jak i co do kary. To że prokurator czy oskarżony wnoszą tak, czy inaczej, nie oznacza jeszcze że te wnioski są trafne.

Powrót