Ustalone prawo do emerytury rolniczej

• Autor wątku Autor wątku Teresa11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Teresa11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Pracowałam 30 lat opłacając składki ZUS, następnie kolejne 15 prowadząc gospodarstwo rolne i opłacając składki KRUS. Odmówiono mi zwiększenia emerytury o lata "rolnicze", ponieważ posiadam ustalone prawo do emerytury rolniczej... Uważam to za bardzo niesprawiedliwe i krzywdzące. Nigdy mnie nie pytano, czy życzę sobie "ustalenia". Czy możliwe jest wystąpienie z wnioskiem o zniesienie takiego ustalenia? Przepraszam, jesli wątek już gdzieś wcześniej zaistniał i pozdrawiam.

Teresa11 napisał:
Uważam to za bardzo niesprawiedliwe i krzywdzące.

A ja uważam za niesmaczne, że domaga się Pani aby dwukrotnie płacono za składki KRUS ( i w KRUSie, i w ZUSie).
Czy na siłę ustalono Pani prawo do emerytury rolniczej? Świadczenie rolnicze ustalono bez Pani wniosku? Dziwna sprawa.

Ostatnia edycja:
Chyba mnie Pani nie zrozumiała... Płaciłam kilkanaście lat składki w KRUSie i nie zostało mi to doliczone do emerytury. Według Pani to jest sprawiedliwe? Nie rozumiem jakie "podwójne" wypłaty ma Pani na myśli, pytam o pojedyncze, wypracowane przeze mnie, a Pani sugeruje wręcz wyłudzanie... Osobom które nie mają "ustalonego" prawa do emerytury rolniczej dolicza się okresy składkowe do emerytury ZUSowskiej, według Pani to nie jest krzywdzące? Tak, nie pamiętam bym występowała z "wnioskiem", osiągnęłam wiek, prawo zostało ustalone, nikt mnie nie poinformował jakie mam możliwości.Potem okazało się, że mogę sobie wybrać ZUS lub KRUS. A moje 15 lat pracy? W moim wieku każde 100 zł ma znaczenie. Niesmaczne?

Momencik
Opłacała Pani składki do KRUS - KRUS płaci teraz za te składki emeryturę
Opłacała Pani składki do ZUS - ZUS płaci teraz za te składki emeryturę, a chce Pani żeby jeszcze zapłacił za składki ZUS. Jedna składka - jedno świadczenie - jedna korzyść.

Teresa11 napisał:
posiadam ustalone prawo do emerytury rolniczej... Uważam to za bardzo niesprawiedliwe i krzywdzące.

To właśnie świadczenie za 15 lat opłacania składek. Skoro otrzymuje Pani z tego tytułu świadczenie to nie otrzyma Pani zwiększenia za to samo przy emeryturze ZUS.

Od decyzji organu rentowego może Pani złożyć odwołanie do Sądu w terminie miesiąca od daty jej otrzymania.
Proszę jeszcze zajrzeć tutaj :)
http://forumprawne.org/zabezpieczenie-spoleczne/70203-emerytura-krus-jak-doliczyc-zus.html

Nie otrzymuję świadczenia z KRUS, mogłam wybrać albo/albo, wybrałam wyższe, to chyba nie jest dziwne.Nie można brać dwóch i nie o to mi chodzi. To, że świadczenie KRUS zostało "ustalone" zamknęło drogę do "dodania" tych 15 lat... Pytałam, czy to można jakoś cofnąć, rozumiem że nie, już dawno minął miesiąc od tamtych wydarzeń, jestem już po 70, ale przykro mi, że tak jest, naprawdę czuję się oszukana. Dziękuję w każdym razie za odpowiedź i cieszę się iż zrozumiala Pani, że nie ma do czynienia z jakąś "wyłudzaczką", bo tak zrozumiałam pierwszą odpowiedź. Pozdrawiam:)

Powrót