Ustanie obowiązku alimentacyjnego.

• Autor wątku Autor wątku januszzsacza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

januszzsacza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry wszystkim.

Mam następujący problem i pytania.

Mam córkę z pierwszego małżeństwa na którą płacę alimenty (regularnie).
W wakacje córka kończy 25 lat. Z tego co wiem (bo nie mamy z sobą kontaktu - chyba że chodzi o pieniądze) córka studiowała . Ma licencjat. Nie wiem czy uczy się dalej. Pracuje. Czy mam szanse na zniesienie obowiązku alimentacyjnego.

Może to jest nie istotne ale mam rodzinę i dwoje dzieci. Żona straciła pracę i do tego mam jeszcze komornika gdyż bank wypowiedział nam umowę kredytową. Sytuacja jest mówiąc delikatnie bardzo nieciekawa. Cóż tak w życiu bywa i nie zamierzam biadolić. Jednak gdyby obowiązek alimentacyjny zanikł było by ciut lepiej. Na dojazdy do pracy tracę 1/3 wypłaty a zmienić jej nie mogę do końca roku.

Bardzo proszę o jakąś pomoc lub wskazówkę. Chwilowo na prawnika mnie nie stać.

Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam.

Jeżeli córka ma 25 lat to raczej duże szanse. Ale byłoby lepiej gdybyś się jednak dowiedział czy skończyła naukę i czy pracuje.

Raczej się nie dowiem. Mieszkam 600 km od niej. Nikt nie utrzymuje ze mną kontaktu. Nie bardzo jest więc jak się dowiedzieć. Raczej nie pojadę jej śledzić. Nie oto tu przecież chodzi. Czy warto? Zadziałać?

Złóż wniosek do sądu. Poza tym wystarczy sprawdzić media społecznościowe by się czegoś o córce dowiedzieć.

januszzsacza napisał:
Czy warto? Zadziałać?
Nie ma Pan zbyt wielu informacji na tym etapie by nawet przewidywać. Generalnie obowiązek alimentacyjny ustaje gdy dziecko może utrzymywać się już samodzielnie. 25 lat to już dużo jak na alimenty choć wyjątkowo zdarza się, że nawet gdy dziecko jest w tym wieku to są wypłacane. Wiele dowie się Pan z odpowiedzi na pozew. Pozew składa się w sądzie właściwym dla miejsca zamieszkania córki i tam sprawa będzie prowadzona. Pozew podlega opłacie. W pozwie może Pan zgłosić żądanie alternatywne obniżenia alimentów z powołaniem się na obowiązek alimentacyjny względem dwójki postałych dzieci i inne wydatki związane z bieżącym utrzymaniem i zarobkowaniem.

januszzsacza napisał:
Raczej się nie dowiem. Mieszkam 600 km od niej. Nikt nie utrzymuje ze mną kontaktu. Nie bardzo jest więc jak się dowiedzieć. Raczej nie pojadę jej śledzić. Nie oto tu przecież chodzi. Czy warto? Zadziałać?

Trochę wróżenie z fusów skoro Ty nie wiesz to skąd nam to wiedzieć. Można zakładać że 25letnia osoba najczęściej będzie się już sama utrzymywać, ale jak od wszystkiego są wyjątki. Złóż pozew to dostaniesz jakąś odpowiedź na pozew albo córka się dzięki temu skontaktuje.

Cóż, generalnie obowiązek alimentacyjny wygasa w momencie kiedy dziecko się usamodzielnia. Skoro pracuje, to jest ogromna szansa, ze obowiązek alimentacyjny wygasł już dawno. Może warto zadzwonić i porozmawiać. Możesz poinformować córkę, ze jak nic ci nie powie to wystąpisz z pozwem z wygaśnięciem obowiazku z data wsteczna od momentu kiedy ukończyła naukę i poszła do pracy i będzie miała dość sporo do zwrócenia.

Chyba nie pozostaje Ci nic innego jak złożenie w sądzie pozwu o zniesienie alimentów.

Powrót