Ustanie obowiązku alimentacyjnego

• Autor wątku Autor wątku kisieks6969
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kisieks6969

Użytkownik
Odpowiedzi
126
Płacę na syna alimenty poprzez komornika . Syn skończył 20 lat. Kontaktu z synem i jego matką brak. Ponoć się uczy. Ale gdzie i w jakim trybie nie mogę ustalić. Mieszkam na drugim końcu kraju. W domniemanej szkole, do której niby chodzi , informacji mi nie chcą udzielić > Jest RODO. ok.
Rozumiem, że muszę złożyć wniosek o ustanie obowiązku alimentacyjnego w Sądzie?
Pytanie :
1 :Kto ponosi koszty takiej rozprawy w razie , gdy Sąd przyzna mi rację i zdejmie ze mnie obowiązek alimentacyjny?
2: Wiem ,że muszę złożyć opłatę w wys 5% rocznych alimentów . Czy ktoś to mi zwraca w razie wygranej ?
3: Wniosek o zwolnienie z opłaty sądowej ( jestem poważnie chory , bypasy, zawansowana cukrzyca)...wydatki na leki . Sąd weźmie to pod uwagę ?

kisieks6969 napisał:
3: Wniosek o zwolnienie z opłaty sądowej ( jestem poważnie chory, bypasy, zawansowana cukrzyca)...wydatki na leki. Sąd weźmie to pod uwagę ?
Tak ale jeżeli Pana dochody pozwalają na uiszczenie opłaty to zły stan zdrowia nie będzie wystarczający do zwolnienia od opłaty.
kisieks6969 napisał:
1: Kto ponosi koszty takiej rozprawy w razie, gdy Sąd przyzna mi rację i zdejmie ze mnie obowiązek alimentacyjny?
2: Wiem, że muszę złożyć opłatę w wys 5% rocznych alimentów. Czy ktoś to mi zwraca w razie wygranej ?
Wstępnie Pan, na koniec postępowania Sąd może ale nie musi zobowiązać syna do zwrotu Panu poniesionych kosztów (w tym opłaty sądowej od pozwu). Biorąc pod uwagę specyfikę sprawy to sądy często nie obciążają strony przegranej obowiązkiem zwrotu kosztów.

Byrhtnoth napisał:
Tak ale jeżeli Pana dochody pozwalają na uiszczenie opłaty to zły stan zdrowia nie będzie wystarczający do zwolnienia od opłaty.Wstępnie Pan, na koniec postępowania Sąd może ale nie musi zobowiązać syna do zwrotu Panu poniesionych kosztów (w tym opłaty sądowej od pozwu). Biorąc pod uwagę specyfikę sprawy to sądy często nie obciążają strony przegranej obowiązkiem zwrotu kosztów.

Czy jest jakaś opłata za pozew , prócz tych 5% ?

Nie. Jeszcze dla jasności podaję przepis odnośnie opłaty sądowej od pozwu o uchylenie obowiązku alimentacyjnego.
Przepis prawny:
art. 13 Ustawa o kosztach sądowych w sprawach cywilnych
1. W sprawach o prawa majątkowe pobiera się od pisma opłatę stałą ustaloną według wartości przedmiotu sporu lub wartości przedmiotu zaskarżenia wynoszącej:
1) do 500 złotych – w kwocie 30 złotych;
2) ponad 500 złotych do 1 500 złotych – w kwocie 100 złotych;
3) ponad 1 500 złotych do 4 000 złotych – w kwocie 200 złotych;
4) ponad 4 000 złotych do 7 500 złotych – w kwocie 400 złotych;
5) ponad 7 500 złotych do 10 000 złotych – w kwocie 500 złotych;
6) ponad 10 000 złotych do 15 000 złotych – w kwocie 750 złotych;
7) ponad 15 000 złotych do 20 000 złotych – w kwocie 1 000 złotych.
2. W sprawach o prawa majątkowe przy wartości przedmiotu sporu lub wartości przedmiotu zaskarżenia ponad 20 000 złotych pobiera się od pisma opłatę stosunkową wynoszącą 5% tej wartości, nie więcej jednak niż 200 000 złotych.

Dzięki bardzo...pozdrawiam

Ustawa o systemie oświaty w art. 44e od ust. 2 daje ci możliwość uzyskania ocen i innych informacji od szkoły do której uczęszcza. Ma oceny więc jest uczniem. Szkoła udostępnia informacje na zasadzie określonej w statucie szkoły. Statuty są dostępne w sieci.

wiegol napisał:
Ustawa o systemie oświaty w art. 44e od ust. 2 daje ci możliwość uzyskania ocen i innych informacji od szkoły do której uczęszcza.
No tak, ale chłopak już jest pełnoletni i wypadł spod władzy rodzicielskiej więc musiałby wyrazić zgodę.

Wiek jest bez znaczenia. Ostatnio przerabiałem temat. Szkoła twierdziła podobnie. Po skardze do kuratorium, szkoła zmieniła stanowiska. Prócz ocen podali frekwencję.

wiegol napisał:
Wiek jest bez znaczenia.
Racja, póki co nie zostało to zmienione. Chyba, że autor wątku miał na myśli szkołę wyższą - tu zgoda studenta jest wymagana.

Ostatnia edycja:
Powrót