Ustanie stosunku pracy a prawo do zasiłku

• Autor wątku Autor wątku radekel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

radekel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam
Mam następujący problem a mianowicie 1 grudnia 2015r. podjąłem pracę jako sprzedawca była to stacja paliw. W związku ze zmianą osoby prowadzącej stacje paliw dostałem wypowiedzenie umowy za porozumieniem stron. Pracę u tego pracodawcy zakończyłem 27 lutego br. Na świadectwie pracy widnieje zapis za porozumieniem stron.
28 lutego podjąłem pracę również na stacji paliw ale u innego prowadzącego.
31 marca dostałem 2 tyg.wypowiedzenie. A 15 kwietnia świadectwo pracy z adnotacją za wypowiedzeniem od pracodawcy. 18 kwietnia się rejestrowałem jako bezrobotny pani w PUP powiedziała że mam 3 miesięczną karę za to że rozstałem się z poprzednim pracodawcą za porozumieniem stron.
Moje pytanie jest takie czy to zgodne z prawem że biorą pod uwagę przedostatnie świadectwo? Gdy teraz podejmę pracę to nie dostane dodatku aktywizacyjnego?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

W trakcie 6 miesięcy bezpośrednio przed rejestracja analizuje się wszystkie świadectwa pracy.
Czy była likwidacja poprzedniego pracodawcy?

Ostatnia edycja:
Poprzedni pracodawca zmienil miejsce wykonywania działalności ale firmy nie zamknął/zlikwidowal

Mam też jeszcze jedno pytanie.
W ostatniej firmie dostałem wypowiedzenie za pracę 31 marca. Okres 2tygodniowy. Wynagrodzenie za pracę(miesiąc marzec) dostałem 9 kwietnia.
15 kwietnia zakończył mi się okres wypowiedzenia i dostałem świadectwo pracy, widnieje na nim że mam 40godzin urlopu(5dni). Pracowałem po 12 godzin(stacja paliw) Do 15 kwietnia miałbym 8 zmian. Pracodawca ma zamiar rozliczyć się ze mną za urlop i okres wypowiedzenia do 10 maja. Jak powinien policzyć okres wypowiedzenia i urlop tak aby było zgodne z prawem pracy. Na umowie widniała najniższa krajowa.
Pozdrawiam

radekel napisał:
Poprzedni pracodawca zmienil miejsce wykonywania działalności ale firmy nie zamknął/zlikwidowal
Zapytałem, bo w niektórych przypadkach nawet jak jest porozumienie stron to i tak zasiłek można przyznać od dnia rejestracji

radekel napisał:
Mam też jeszcze jedno pytanie.
W ostatniej firmie dostałem wypowiedzenie za pracę 31 marca. Okres 2tygodniowy. Wynagrodzenie za pracę(miesiąc marzec) dostałem 9 kwietnia.
15 kwietnia zakończył mi się okres wypowiedzenia i dostałem świadectwo pracy

Tu wszystko ok.

, widnieje na nim że mam 40godzin urlopu(5dni).

Jak rozumiem nie byłeś na urlopie i pracodawca wypłaci ekwiwalent?

Pracowałem po 12 godzin(stacja paliw) Do 15 kwietnia miałbym 8 zmian. Pracodawca ma zamiar rozliczyć się ze mną za urlop i okres wypowiedzenia do 10 maja. Jak powinien policzyć okres wypowiedzenia

Okres wypowiedzenia policzyl dobrze

i urlop tak aby było zgodne z prawem pracy. Na umowie widniała najniższa krajowa.
Pozdrawiam
Nie wiem, czy korzystales z urlopu czy nie

Witam
Czyli prawa do zasiłku nie mam?
Odpowiadajac na pana pytanie nie korzystalem z urlopu oraz poprzedni pracodawca nie zaplacil mi ani za okres wypowiedzenia ani ekwiwalentu urlopowego. Czy ma prawo rozliczyc sie ze mna dopiero do 10 maja?

radekel napisał:
Witam
Czyli prawa do zasiłku nie mam?
Odpowiadajac na pana pytanie nie korzystalem z urlopu oraz poprzedni pracodawca nie zaplacil mi ani za okres wypowiedzenia ani ekwiwalentu urlopowego. Czy ma prawo rozliczyc sie ze mna dopiero do 10 maja?
To zależy co było w umowie napisane, do kiedy był termin wyplaty. W trakcie wypowiedzenia nie swiadczyles pracy?

Odnośnie prawa do zasiłku, jeśli na druku wypowiedzenia miałbyś napisane porozumienie stron z przyczyn niedotyczacych pracownika - likwidacja stanowiska pracy (bo tak faktycznie było) to prawo do zasiłku byłoby od dnia rejestracji

Ostatnia edycja:
Właśnie na umowie nie mam sprecyzowane do kiedy wypłata. Byla taka niepisana zasada że do 10go. Na wypowiedzeniu byłem zwolniony z stosunku pracy.

radekel napisał:
Właśnie na umowie nie mam sprecyzowane do kiedy wypłata. Byla taka niepisana zasada że do 10go. Na wypowiedzeniu byłem zwolniony z stosunku pracy.

wiec powinien zapłacić wynagrodzenie za okres wypowiedzenia + ekwiwalent za niewykorzystany urlop. No chyba ze w trakcie wypowiedzenia miałeś udzielony urlop:)

Ostatnia edycja:
Nie na urlopie nie byłem, a jak powinien to policzyć jeśli pracowałem po 12 godzin?
Czy mogę odwołać się od decyzji PUP w związku z trzymiesieczną karą?

Powrót