Ustanie zatrudnienia a zasiłek

• Autor wątku Autor wątku piotrek_zgr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotrek_zgr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Dobry wieczór,
Chciałbym zapytać o pewną kwestie. Umowę zlecenie z ubezpieczeniem miałem od 01.01.2025 do 31.07.2025,potem nie pracowałem. Od 01.10.2025 do 31.12.2025 miałem umowę o pracę na cały etat. W tej chwili mimo końca umowy jestem nadal na zwolnieniu. Chce zgłosić się do ZUS po zasiłek. I teraz pytanie, jaka jest podstawa do wyliczenia kwoty zasiłku? Jak to jest wyliczane? Przy tej umowie zlecenie bywały miesiące że żadnych dochodów nie miałem. Nie wiem jak i gdzie to sprawdzić. Będę wdzięczny za pomoc. Jedni mówią że wylicza średnia z umowy o pracę,inni że z całego roku. Totalnie nie wiem jak to ogarnąć. Pozdrawiam

P.S Dodam,że 8.10 musiałem iść do lekarza i wziąłem jeden dzień zwolnienia,jest komunikat na pue: okres usprawiedliwionej nieobecności w pracy,bez prawa do wynagrodzenia lub zasiłku(151)

Ostatnia edycja:
Pytasz o zasiłek dla bezrobotnych, czy o zasiłek chorobowy z ZUS?
Prawo do zasiłku dla bezrobotnych weryfikowane jest przez urząd pracy podczas rejestracji jako osoba bezrobotna. Warunkiem rejestracji jest jednak posiadanie zdolności do pracy, czyli musisz skończyć zwolnienie lekarskie.
Prawo do zasiłku będzie Ci przysługiwać za każdy dzień kalendarzowy od dnia zarejestrowania jako osoba bezrobotna, jeżeli w okresie 18 miesięcy bezpośrednio poprzedzających dzień zarejestrowania łącznie przez okres co najmniej 365 dni byłeś zatrudniony i osiągałeś wynagrodzenie w kwocie co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę (niezależnie od wielkości etatu), od którego istnieje obowiązek opłacania składki na Fundusz Pracy, z wyjątkiem zwolnienia ze składki kategorii osób, o których mowa w art. 261-265 ustawy (w okresie tym nie uwzględnia się okresów urlopów bezpłatnych trwających łącznie dłużej niż 30 dni). Okres przebywania na zwolnieniu lekarskim również będzie się wliczał do 365 dni o ile podstawę zasiłku chorobowego stanowiło co najmniej minimalne wynagrodzenie.

Powrót